Opinie

Turkije bepaalt de koers en de EU laat zich bedriegen

De Turken maken tempo en de Turkse regering bedriegt de EU. Ankara gedraagt zich als een tweedehandsautoverkoper en Europa slikt het voor zoete koek, schrijft Die Welt in een commentaar.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld afp

Ze zijn snel, dat moet je de Turken nageven. Nog deze maand wordt de hangbrug over de baai van Izmit geopend, de op drie na grootste ter wereld. In augustus volgt de opening van een derde brug over de Bosporus. Beide bruggen werden in drie jaar gebouwd. Op de luchthaven Schönefeld in Berlijn is in die tijd nog geen friettent afgebouwd.

Met dezelfde snelheid heeft de Turkse regering de afgelopen weken gewerkt aan de 72 criteria die de EU als voorwaarde heeft geformuleerd voor de afschaffing van de visumplicht. Naar eigen zeggen moet de regering nog aan drie punten voldoen, dan is de zaak afgehandeld. Ankara treedt zelfbewust op: Europa, en vooral Duitsland, is van Turkije afhankelijk.

We laten ons niet afpersen

Waren er geen alternatieven? Vanzelfsprekend, dat is de kern van politiek. Heel Europa, en niet alleen Duitsland, had kunnen zeggen: u heeft twee miljoen vluchtelingen opgenomen? Hartelijk dank. Als het nodig is, nemen wij er tien miljoen op, wij zijn Europa, we laten ons niet afpersen.

Als Frankrijk in de vluchtelingencrisis niet volledig was afgehaakt, hadden de beide leidende machten in de EU aan Hongarije, Polen en Tsjechië duidelijk kunnen maken dat ze geen geld uit Brussel kunnen verwachten als ze niet bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dat de Bondsregering in Europa haar wil kan doorzetten, bleek tijdens de eurocrisis. Haar eenzaamheid in de vluchtelingencrisis is een gevolg daarvan.

De daling van het aantal vluchtelingen toont dat Turkije heel goed in staat is zijn zeegrenzen te bewaken. Misschien heeft het de massale exodus van vorig jaar niet actief bevorderd, maar wel laten gebeuren. Maandenlang is de kustwacht niet versterkt, is niets tegen smokkelaars ondernomen. Iedere Duitser die van vakantie in Antalya terugkeert, kan zich op basis van de paspoortcontrole op een willekeurig Duits vliegveld een beeld vormen van hoe reizigers hier worden behandeld en dat met de aankomst in Turkije vergelijken. De visumplicht had al veel eerder moeten vervallen, maar dat dit gebeurt door afpersing is voor Europa én Turkije beschamend.

Politieke druk uitoefenen

Nu zou de EU de gelegenheid kunnen benutten om politieke druk op Turkije uit te oefenen. Maar die kans dreigt ze op pijnlijke wijze te laten schieten. Zo geldt de aanpassing van de corruptiewetten aan de richtlijnen als 'opgelost', een gotspe als je bedenkt dat de beschuldigingen van corruptie tegen president Erdogan en leidende AKP-politici door het overplaatsen en schorsen van honderden rechercheurs onder het tapijt zijn geveegd.

Nog zoiets: Turkije wordt bekritiseerd omdat het Syrische vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Ankara verklaarde daarop dat dit niet het geval was, waarmee voor de Europese Commissie de zaak was afgedaan. Zoals je bij de koop van een tweedehands auto afgaat op de bewering van de verkoper dat de remmen en versnelling in orde zijn. Met de andere openstaande punten zal het niet anders gaan.

Neem de politiewet: in een land waar de politie selfies vanuit slaapkamers van Koerdische burgers op internet zet, zonder voor sancties te hoeven vrezen, is een wet die burgers beschermt tegen politiewillekeur niets waard. Op last van Erdogan worden journalisten tot gevangenisstraffen veroordeeld en wordt gewerkt aan het opheffen van de immuniteit van politici uit de oppositie, en de EU houdt zich muisstil. Eerst hebben de EU en Duitsland zich door Turkije laten afpersen, nu laten ze zich door Turkije bedriegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden