Opinie

'Turken worden in extremistische hoek gezet'

Het antwoord van Tanju Bilgiç, woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op vragen betreffende een aantal beweringen over in Nederland woonachtige Turken en acties van officiële instanties in de krant Hürriyet.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu Beeld AFP
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt ÇavusogluBeeld AFP

'De laatste tijd is er in Nederland een ontwikkeling gaande, die wij zorgelijk vinden. Ten eerste is een verslag publiek gemaakt dat naar verluidt in opdracht van overheidsinstanties werd uitgebracht. In de brief betreffende dit verslag die naar de Tweede Kamer werd gestuurd zijn negatieve opmerkingen over Turkije en de Turkse verenigingen in Nederland opgenomen.

Hier komt nog bij dat in een onderzoek, waarvan de resultaten op 11 november 2014, publiek werden gemaakt en op 12 november 2014 in de Tweede Kamer werden behandeld, Turkse jongeren in Nederland worden neergezet als mensen die vatbaar zijn voor extremisme en die terreur zouden steunen.

Ongegronde racistische aanvallen

Deze offensieve stijl en de beschuldigingen van racistische aard gericht tegen Turken die deel uitmaken van de Nederlandse maatschappij en tevens van een land dat vriend en bondgenoot is, kunnen geenszins worden aanvaard noch verontschuldigd. We vinden het moeilijk te begrijpen welke bedoelingen er achter deze ongegronde racistische aanvallen van de laatste tijd schuilen.

Turken die in Nederland wonen hebben op velerlei gebieden een grote bijdrage geleverd aan dit land. Evenals voor Turken in andere Europese landen geldt ook voor de Turkse onderdanen in Nederland dat Turkije belang hecht aan en haar onderdanen aanmoedigt om als goed opgeleide, respectabele en gelijkwaardige individuen te leven en om actief deel te nemen aan het sociale, culturele, economische en politieke leven.

Dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd, dat ze het mikpunt wordt van xenofobe, islamofobe en racistische verwijten, opmerkingen en aanvallen is een onaanvaardbare situatie.

Het is duidelijk dat, indien de Turkse gemeenschap aan oneerlijke kritiek en beschuldigingen wordt blootgesteld dit geen bijdrage zal leveren aan het integratieproces van de Turkse gemeenschap waarvan integratie wel wordt verwacht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden