Opinie

TTIP tast uw gezondheid aan

 

Noëlle Geubbels is arts-onderzoeker naar morbide obesitas in het AMC en het Slotervaartziekenhuis.
Een protest tegen TTIP van Greenpeace in Berlijn. Beeld AFP
Een protest tegen TTIP van Greenpeace in Berlijn.Beeld AFP

De discussie over het voedselbeleid van het TTIP-verdrag gaat vrijwel uitsluitend over chloorkippen, Frankensteinvoedsel en gentech. 'Spookverhalen' noemt minister Ploumen ze (Economie, 18 april). Gelijk heeft ze. Deze producten zijn verboden onder de huidige EU-regelgeving en zullen dat onder TTIP ook blijven, stellen minister Ploumen, Eurocommissie-voorzitter Juncker en eurocommissaris Malmström. Laten we het daarom eens hebben over de producten die onder TTIP wèl de oceaan zullen oversteken.

Ooit in een Amerikaanse supermarkt geweest? Die laat zich als volgt samenvatten: een massaal aanbod van spotgoedkope, veelal ongezonde, verwerkte producten en een klein, duur hoekje met groente en fruit. Wat opvalt, is het enorme verschil - zowel in prijs als aanbod - tussen gezonde en ongezonde producten.

Obesitas

In sommige staten in de VS is meer dan 35 procent van de bevolking obees. Veel studies bevestigen de relatie tussen sociaal-economische status en obesitas. Dit verband is van twee kanten aangetoond. Niet alleen zijn mensen met een lager opleidingsniveau en inkomen vaker obees, maar ook hebben obesen vaak een lager opleidingsniveau en inkomen dan een controlegroep. Hoe kan dit?

Onderzoek toont aan dat koopkracht een belangrijke factor is bij het maken van voedingskeuzes. Hoe lager het inkomen, hoe minder geld mensen per kilocalorie uitgeven. Mensen met een laag inkomen maken voedselkeuzes meer met de portemonnee dan met het verstand. Ik vind dit invoelbaar. Stel, je hebt een gezin met drie kinderen en kunt één appel of een rol koekjes kopen, wat kies je dan? Het prijsverschil tussen gezonde en ongezonde producten in de Amerikaanse supermarkt faciliteert dit.

TTIP zou de handelsbetrekkingen tussen EU en VS moeten verbeteren door het opheffen van tarifaire en niet-tarifaire belemmeringen. Het zou vooral gaan om de niet-tarifaire belemmeringen, want tarifaire belemmeringen zouden nauwelijks nog bestaan, zo viel ook in de Volkskrant te lezen. Op voedingsgebied is dit volstrekt onwaar. Sterker nog: deze tarifaire belemmeringen zijn de enige reden dat onze supermarkten nu niet vol liggen met ongezonde Amerikaanse producten.

Invoerrechten

Ik raad iedereen aan eens in het Taric-register te snuffelen. Daar staan de invoerrechten die op dit moment betaald moeten worden over producten die uit de VS worden geïmporteerd. Een klein voorbeeld: voor 'Chocolade en andere bereidingen voor menselijke consumptie die cacao bevatten', subcategorie: 'in de vorm van tabletten, staven of repen', subcategorie: 'gevuld' geldt een invoertarief van 8,3 tot 18,7 procent tot 98.736 kilo. Wie meer wil invoeren betaalt zelfs 43 procent invoerrechten.

Dus wat zit er in dat vliegtuig of containership, denkt u? Is het groen? Nee. Is het biologisch? Denk het niet. Is het gezond? Nope. Niet ontoevallig gelden de hoogste tarifaire belemmeringen voor de meest ongezonde producten. De EU zal vooral een interessante afzetmarkt worden voor ongezonde producten. De prijs voor goedkope Amerikaanse producten zal uiteindelijk betaald worden via stijgende ziektekosten, in het bijzonder voor de lagere inkomens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden