Trumps geest zal nog lang rondwaren in VS

Dankzij de overvloedige aandacht van alle soorten media kun je de Amerikaanse verkiezingsstrijd ook op zesduizend kilometer afstand praktisch van uur tot uur volgen. Maar het voelt toch weer anders aan als je zelf de arena verkent, als de campagnevoerders en kiezers geen papieren personages of Facebook-stemmen zijn, maar mensen van vlees en bloed.

Paul Brill
Ook als Trump het onderspit delft, zal het trumpisme een geduchte kracht blijven. Beeld afp
Ook als Trump het onderspit delft, zal het trumpisme een geduchte kracht blijven.Beeld afp

Met een paar Nederlandse collega's zit ik in een replica van een ouderwetse town hall in Westchester County, een kiesdistrict in battleground state Ohio dat geldt als een bastion van de Republikeinse partij. We praten met een twintigtal partij-activisten. Mensen die hun sporen hebben verdiend in diverse conservatieve organisaties, van de Tea Party tot de National Rifle Association. Geen beroepsbestuurders, maar gemotiveerde burgers die bereid zijn om het taaie handwerk te doen: folders in brievenbussen stoppen, bellen met aarzelende kiezers, enzovoorts.

Wat opvalt is dat de meesten aanvankelijk geen supporter van Donald Trump waren. Ze behoorden tot het kamp van Ted Cruz of steunden John Kasich, de relatief gematigde gouverneur van Ohio. Maar nu staan ze zonder uitzondering - en zonder merkbare aarzeling - achter de presidentskandidaat van hun partij. Een enkeling wil wel toegeven dat Trumps optreden af en toe te wensen overlaat en dat hij zich te gemakkelijk laat afleiden door bijzaken. Maar zijn tekortkomingen worden volgens het Republikeinse voetvolk schromelijk overdreven door de media en vallen in elk geval volledig in het niet bij de listen en lagen van zijn tegenstandster.

Er wordt ongemeen felle taal gesproken. Hillary Clinton is niet slechts een politieke opponent, ze is het prototype van een machtsbeluste, corrupte politicus, die zich op sleeptouw laat nemen door speciale belangengroepen, haar vrienden de bal toespeelt en geen enkele affiniteit heeft met de besognes en waarden van Middle America. 'Als zij deze verkiezingen wint, denk ik dat het afgelopen is met Amerika', zegt een van onze gesprekspartners met een grafstem.

De afschuw blijft niet beperkt tot Clinton en haar entourage. Ook prominente Republikeinen die zich ten dele of helemaal hebben gedistantieerd van Trump, moeten het ontgelden. En niet te vergeten de Mainstream Media (MSM), die allemaal onder een hoedje met Clinton heten te spelen. Complottheorieën tieren welig.

Na een tijdje besef je hoe vaak er frases worden gebruikt die vroeger bij uitstek ter linkerzijde gangbaar waren en die we een dag eerder ook konden noteren toen we met een gezelschap Democraten spraken. Zoals: 'Dit land wordt geregeerd door een oligarchie.' En: 'We moeten af van de heersende klasse.' Een man die met nadruk laat weten dat hij al zijn hele volwassen leven een proud member van de NRA is, ziet raakpunten met de aanhang van de linkse Democraat Bernie Sanders en denkt dat daar voor Trump stemmen zijn te winnen.

Dat lijkt niet erg realistisch. Uiteindelijk willen de volgelingen van Sanders bovenal méér regeringsbeleid, terwijl de Republikeinse rechtervleugel juist aandringt op een kleinere rol voor de overheid. Maar de weerzin tegen het establishment en het gevoel dat de gewone Amerikaan in het verdomhoekje zit, zijn zeker gedeelde sentimenten. Dat geldt nog sterker in het noordoosten van Ohio waar de ontmanteling van de oude industrie een enorme kaalslag heeft veroorzaakt en waar de oude achterban van de vakbeweging, ooit vaste klant bij de Democratische partij, massaal lijkt te kiezen voor de man die belooft dat hij het arbeidsverleden in volle glorie zal herstellen.

Is dat nog een winnende kaart in een presidentsverkiezing anno 2016? Gezien de aversie die Trump bij zoveel andere bevolkingsgroepen oproept, zou je mogen verwachten dat Clinton inmiddels kan bogen op een comfortabele voorsprong. In landelijke peilingen staat ze er inderdaad goed voor, maar in de cruciale swing states die haar aan de overwinning in het kiescollege moeten helpen, is haar marge nog altijd aan de kwetsbare kant.

Mogelijk valt alles net in haar voordeel uit en behaalt ze uiteindelijk zelfs een ruime overwinning. Het laat onverlet dat deze verkiezingscampagne een diepe kloof in Amerika heeft geopenbaard en dat er ressentimenten zijn losgemaakt die ook na 8 november een zware wissel op het politieke leven zullen trekken. Ook als Trump het onderspit delft, zal het trumpisme binnen of buiten de Republikeinse partij een geduchte kracht blijven.

Paul Brill is buitenlandcommentator van de Volkskrant. Reageren? p.brill@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden