Trumps eigen nieuwszender, is dat om te lachen of om te huilen?

Waarover hebben de media het in de VS? President Trump begint een eigen nieuwszender, zag onze correspondent Michael Persson.

null Beeld
Beeld

Even leek het een parodie, maar dit was het Echte Nieuws, verzekerde Kayleigh McEnany haar kijkers dit weekend. Gezeten in een studio in de Trump Tower voor een blauw jarentachtigdecor met daarop de naam Donald Trump, vertelde de nieuwslezeres dat Donald Trump, haar werkgever, veel mooie dingen had gedaan voor het land. Hij had 'meer dan één miljoen banen gecreëerd' en 'het land duidelijk terug in de juiste richting gestuurd'.

Trumps schoondochter Lara was ermee begonnen, een week eerder, en ook zij zong haar schoonvader alle lof toe - het lijkt erop dat dit een wekelijkse exercitie wordt.

Je kunt erom lachen. 'Dat was een mix van staatsnieuws en schoolmededelingen', zei komiek Seth Meyers maandagavond. 'Vandaag pizza in de kantine, maar dat zul je niet horen van de falende The New York Times.'

Je kunt erom somberen. 'Wauw. Dat komt wel griezelig dicht bij de vele staats-tv die ik in andere landen heb gezien', twitterde Michael McFaul, voormalig Amerikaans ambassadeur in Rusland.

Maar het was toch vooral verbazingwekkend. Waarom heeft Trump dit nodig?

Want hij heeft allang zijn staats-tv-kanalen, schreef de conservatieve analist Max Boot dinsdag in het blad Foreign Policy. Fox News, Breitbart, de National Enquirer en The Daily Caller zijn trouwe spreekbuizen van het Witte Huis, met een bereik dat in de tientallen miljoenen loopt. Dáár wordt de echte propaganda bedreven, aldus Boot.

Fox, natuurlijk altijd al rechts van het midden, heeft zich na een lichte identititeitscrisis tijdens de voorverkiezingen vorig jaar (de strijd tussen klassieke Republikeinen en Trump-aanhangers speelde zich ook daar af) grotendeels achter Trump geschaard. Met name de presentatoren tijdens de piekuren in de ochtend en avond zeggen precies wat het Witte Huis wil horen. Sean Hannity (de minister van Informatie, volgens Boot) zit letterlijk in het Witte Huis met Trump aan tafel.

Lees verder onder de video.

Samenzweringstheorie

De samenwerking gaat ver. NPR, de publieke radiozender, berichtte deze week over een rechtszaak die tegen Fox is aangespannen door een privédetective, Rod Wheeler, die door Fox werd ingeschakeld om een sudderende samenzweringstheorie over de Democraten te bewijzen. Wheeler vindt dat Fox hem heeft gebruikt, door hem valse quotes in de mond te leggen. (Dit gaat over Seth Rich, een medewerker van de Democraten die vorig jaar in Washington is vermoord - de samenzweringstheorie is dat dat op gezag van Clinton is gebeurd, omdat Rich e-mails van de Democraten had gestolen).

Uit het relaas van Wheeler blijkt dat Fox vooraf overlegde met het Witte Huis, over het juiste moment om het gefabriceerde verhaal naar buiten te brengen. Fox moest het verhaal een week na publicatie terugtrekken.

Opvallend is ook de rol van Russische media bij het rondbazuinen. Twitterrobots, die destijds het verhaal van Rich aanjoegen, begonnen afgelopen week met een lastercampagne tegen Trumps nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster. Die heeft het gewaagd om twee islamofobische leden van de Nationale Veiligheidsraad te ontslaan, uit de kring van Trumps huisideoloog Steve Bannon. De hashtag #firemcmaster dook ineens bij zeshonderd bots op, signaleerde de Alliance for Securing Democracy, die is ingesteld om Russische propaganda te volgen. Websites zoals Breitbart, verschillende bloggers en Sean Hannity begonnen vragen te stellen over McMaster ('disloyaal en subversief', berichtte Breitbart, de site die werd geleid door Bannon). McMaster zou te kosmopolitisch zijn, niet nationalistisch genoeg en bovendien connecties hebben met de Joodse aartsvijand van rechts, George Soros.

Trump verklaarde dat McMaster 'een goede man' is. Nu afwachten wie de baas is: Trump of zijn propagandakanalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden