Commentaar Donald Trump

Trumps campagne tegen de pers past bij zijn streven het systeem te ontmantelen

President Trump houdt van HOOFDLETTERS, dus het was wel te verwachten hoe hij zou reageren op de commentaren in ruim 350 Amerikaanse kranten over het gevaar van zijn aanvallen op de vrije pers. ‘DE NEPNIEUWSMEDIA ZIJN DE OPPOSITIEPARTIJ. Het is heel slecht voor ons Geweldige Land.. MAAR WIJ WINNEN!’, verzekerde de president in een tweet.

De eerste bommeldingen bleven niet lang uit bij The Boston Globe, de krant die het initatief had genomen voor het gezamenlijke protest van de kranten. De dreigtelefoontjes tekenen de sfeer die Trump heeft geschapen met zijn aanvallen op de ‘nepmedia’ oftewel de media die hem kritisch volgen.

Trumps campagne tegen de pers heeft het vertrouwen in de media drastisch ondermijnd. Nog maar eenderde van de Republikeinen vindt dat de media een belangrijk onderdeel van de democratie vormen. Liefst de helft van hen is het met Trump eens dat de media de ‘vijanden van het volk’ zijn, een term die vroeger door dictators als Stalin en Mao werd gebezigd om af te rekenen met hun tegenstanders.

Bij optredens van Trump in het land keren zijn aanhangers zich zo agressief tegen de pers, dat sommige nieuwsorganisaties nu beveiligers inhuren om hun journalisten te beschermen tegen het MAKE AMERICA GREAT AGAIN-volk.

Stap voor stap is Trump bezig het aloude Amerikaanse democratische systeem te ontmantelen. Deze week trok hij de veiligheidsbevoegdheid in van voormalig CIA-chef John Brennan, een van zijn felste critici. Dat was een hoogst ongebruikelijke stap. Extra bedenkelijk was dat Trump de maatregel motiveerde met het argument dat Brennan aan de basis stond van wat hij de ‘heksenjacht’ noemt: het onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen die Trump aan de macht brachten.

Toen president Nixon in de jaren zeventig zijn macht als president misbruikte om zijn politieke tegenstanders dwars te zitten, lieten uiteindelijk ook zijn eigen partijgenoten hem vallen. Maar in de Republikeinse Partij zijn er nu maar weinig mensen die zich durven te verzetten tegen Trumps minachting voor de vrijheid van meningsuiting en de democratie.

Er komt een tijd dat zij zich zullen afvragen waarom zij hebben toegestaan dat Trump Amerika klein heeft gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden