Trumps Amerika wordt grootste bron van mondiale wanorde

Weer alleen. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Europa naar de wereld gekeken door een trans-Atlantische lens. Er waren goede en slechte tijden, maar de alliantie met de Verenigde Staten was een familierelatie die berustte op het gevoel dat we er voor elkaar zouden zijn in tijden van crisis en dat we fundamenteel gelijkgestemd waren.

Een demonstrant in New York.Beeld afp

Donald Trumps verkiezing tot Amerika's president dreigt dit te beëindigen, tenminste voor nu. Hij gelooft meer in muren en oceanen dan in solidariteit met bondgenoten. 'We gaan dit land niet langer uitleveren aan het valse lied van globalisering', zei hij tijdens een grote toespraak over buitenlands beleid.

Er zijn vier redenen om te verwachten dat Trumps Amerika de grootste bron wordt van mondiale wanorde. Ten eerste zijn de Amerikaanse garanties niet langer betrouwbaar. Trump heeft de vraag opgeworpen of hij Oost-Europese NAVO-leden zou verdedigen als ze niet meer doen om zichzelf te verdedigen. Hij moedigde Japan en Zuid-Korea aan kernwapens te bemachtigen.

Twee: mondiale instellingen komen onder vuur. Trump verwerpt de idee dat de liberale wereldorde die de VS na de Tweede Wereldoorlog bouwden de goedkoopste manier is om Amerika's waarden en belangen te verdedigen. Hij heeft een revisionistische agenda voor bijna al deze instellingen, inclusief WTO en NAVO.

Mark Leonard, directeur van de European Council on Foreign Relations.

Ten derde zal Trump al Amerika's relaties op zijn kop zetten. De angst is dat hij aardiger zal zijn voor Amerika's vijanden dan voor zijn bondgenoten. Zijn bewondering voor Vladimir Poetin is een uitdaging voor Europeanen. Als Trump uit is op een grote deal met Poetin en de annexatie van de Krim erkent, komt de EU in een bijna onmogelijke positie.

Ten vierde is er Trumps onvoorspelbaarheid. Dat hij morgen het tegenovergestelde kan beweren als vandaag, zonder toe te geven dat hij van mening is veranderd, toont hoezeer grilligheid zijn methode is.

Wat kunnen de Europeanen doen in de twee maanden voordat hij president wordt? We moeten onze invloed jegens de VS vergroten. Trump zal, net als andere sterke mannen, zwakte als uitnodiging voor agressie zien. Als Europa samenwerkt, praat het met Amerika vanuit een positie van kracht.

Europa moet ook zijn eigen relaties uitbreiden. Misschien moet het met de Chinezen gaan onderhandelen over het EU-wapenembargo om Trump te herinneren aan de waarde van de trans-Atlantische relatie? En Europa moet in zijn eigen veiligheid gaan investeren. Ondanks het begrip dat 500 miljoen Europeanen hun veiligheid niet kunnen uitbesteden aan 300 miljoen Amerikanen, heeft de EU hier weinig aan gedaan. De trans-Atlantische relatie heeft meer kans te overleven als ze bestaat uit twee pijlers die beide hun eigen belangen begrijpen en verdedigen.

Dat wordt moeilijk, omdat Europa zelf ook in de greep is van het populistische nationalisme. Maar 'Europese Trumps' moeten begrijpen dat ze in hun eentje hun nationale belang moeilijk kunnen verdedigen. Om in Trumps wereld te overleven, moeten ze Europa weer groots maken.

Mark Leonard, directeur van de European Council on Foreign Relations.

© Project Syndicate

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden