COMMENTAARTRUMPS STRATEGIE

Trump zoekt een nieuwe rol: die van ‘oorlogspresident’ in de strijd tegen corona

Trump onderschatte de coronacrisis ernstig, maar zal in de verkiezingen een slaatje eruit proberen te slaan.

Trump moet de economie in de VS overeind houden met met een ongekend pakket aan staatssteun.Beeld EPA

Een pandemie confronteert de wereld met haar zwakke plekken. Een van die zwakke plekken zetelt helaas in het Witte Huis. Donald Trump gebruikte het virus om zijn ruzies met China en Europa uit te vechten, waar zijn voorganger George W. Bush na de financiële crisis van 2008 de wereldleiders bij elkaar riep om een gezamenlijk antwoord te vinden. In het verleden zijn de Verenigde Staten, vaak terecht, bekritiseerd, maar zonder Amerikaanse leiding is de wereld zeker niet beter af.

In eigen land heeft Trump de pandemie zwaar onderschat. ‘We hebben het totaal onder controle’, zei hij in januari. En nog in maart: ‘Als het een beetje warmer wordt, in april, zal het virus op wonderbaarlijke wijze weer verdwijnen.’

Nu zijn Californië en de gehele staat New York lamgelegd. De economie moet overeind worden gehouden met een ongekend pakket aan staatssteun.

Op de golven van een florerende economie meende Trump te kunnen worden herkozen. Die strategie is in een paar weken tijd onbruikbaar geworden. Nu zoekt Trump een nieuwe rol: de ‘oorlogspresident’ die de natie voorgaat in de strijd tegen een dodelijk virus.

Hij heeft daarbij een aantal flinke handicaps. De kiezer moet in november vergeten zijn dat hij het virus totaal heeft onderschat. Bovendien kan de pandemie de enorme gebreken van de Amerikaanse gezondheidszorg genadeloos aan het licht brengen, vooral de tekortschietende zorg aan armere Amerikanen. Trump zelf is ook niet de bindende leider waaraan burgers in deze situatie behoefte hebben.

Maar de president heeft ook een aantal voordelen. In tijden van crisis zijn burgers geneigd hun leiders te steunen. Terwijl Trump dagelijks op televisie verschijnt, als een generaal die de ziekte bestrijdt, is zijn Democratische rivaal Joe Biden vrijwel onzichtbaar geworden nu het openbare leven, en daarmee de campagne voor de voorverkiezingen, is stilgevallen.

In november kan de pandemie zijn afgevlakt of zelfs voorbij zij. Dat geeft Donald Trump de kans om de rol te spelen die hij zo goed beheerst: de man die alle positieve ontwikkelingen aan zijn eigen verdiensten toeschrijft en alle mislukkingen aan zijn tegenstanders wijt. Maar al te vaak is het een effectieve strategie gebleken. 

Lees ook

Inlichtingendiensten VS waarschuwden Trump al in januari voor pandemie
De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben al in januari en februari gewaarschuwd dat het coronavirus zich over de hele wereld zou verspreiden. Toch bagatelliseerde president Trump het gevaar van het virus destijds nog en deden vooraanstaande Republikeinen het zelfs af als een nepverhaal van de Democraten om Trump dwars te zitten.

Ruzie tussen China en VS loopt gierend uit de hand, juist nu eenheid geboden is
De vijandigheid tussen China en de Verenigde Staten loopt uit de hand. Een ruzie op Twitter over de oorsprong van het coronavirus is met uitzetting van ruim tien Amerikaanse correspondenten woensdag geëscaleerd tot een ongekende hoogspanning. Terwijl het virus over de wereld raast, verliezen twee supermachten zich in rivaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden