Trump past zijn ideeën aan op zijn aanhang

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 12 februari.

Beeld afp

Brief van de dag

De één trapt omhoog, de ander omlaag

In een verwoede poging de beide verkiezingsuitslagen in de Amerikaanse staat New Hampshire in één verhaal onder te brengen, worden de fenomenen Bernie Sanders en Donald Trump door de Volkskrant en vele andere media vergeleken en 'twee kanten van dezelfde medaille genoemd'.

Dat zou slaan op hun populistische boodschap en het aanspreken van de woede onder burgers aan de twee kanten van het politieke spectrum. Maar door op oppervlakkige overeenkomsten te wijzen, worden twee verschillende zaken weggezet alsof die hetzelfde zijn. Een denkfout. Bernie Sanders en Donald Trump verschillen op fundamentele punten, niet alleen op inhoud, dat wordt wel erkend, maar vooral in stijl.

Sanders hamert al vanaf het begin van zijn campagne op een aantal speerpunten: de corrumperende macht van geld in de politiek en de groeiende welvaartsverschillen.

Die boodschap is in de laatste negen maanden aangeslagen. Sanders heeft een massale aanhang verworven door zijn campagne gefocust te houden op deze punten. Hij is het schoolvoorbeeld van een idealistisch leider en verwerft zijn aanhang om zijn ideeën.

Donald Trump lijkt op zijn bijeenkomsten scriptloze toespraken te houden, waarin hij peilt hoe zijn aanhang reageert op de politiek-incorrecte dingen die hij zegt.

Wanneer dat aanslaat, neemt hij het op in zijn repertoire. Trump is een demagoog: hij past zijn ideeën aan aan zijn aanhang.

Wanneer Sanders en Trump twee kanten van dezelfde medaillon worden genoemd, ontken je in feite het fundamentele verschil tussen links en rechts: de één trapt omhoog, de ander omlaag; de één richt zich tegen de machtigen, de ander tegen de machtelozen.

Anne van der Veen, Amsterdam

Mijn lichaam

Als ik geen bezwaar maak, staat mijn lichaam straks anderen ter beschikking als ik dood ben (Ten eerste, 11 februari). Dat betekent dus dat mijn lichaam, met ingang van de voorgestelde wet op orgaandonatie, van de staat is. Volgens welke criteria moet ik dit staatslijf in orde houden? Heb ik straks een goede reden nodig om te weigeren? Of komen daar ook voorwaarden voor?

Anne Jacobs, Groningen

Na mijn overlijden

Al vele jaren loop ik met een donorcodicil in mijn zak. Gelukkig heb ik dat tot nu toe niet nodig gehad. Maar misschien meld ik me binnenkort wel af als potentiële donor. De Automatische Donorregistratie komt er weer aan. Mocht het door Pia Dijkstra ingediende voorstel hierover wet worden, dan is de maatschappij mij als donor kwijt. Het feit of ik mijn organen na mijn overlijden aan derden ter beschikking stel wil ik namelijk helemaal zelf bepalen. Als bij mijn overlijden mijn banksaldo niet op nul euro staat, vervalt het resterend bedrag toch ook aan mijn nabestaanden en niet aan de staat.

Nou dan!

Koos Peeters, Doesburg

Grappen van Rutte

Woensdagavond naar het Correspondent's Dinner gekeken. Leuk, snap alle grappen behalve die over de dochter van Marijnissen. Later zegt het panel bij Jinek dat juist die grap de hardste is. Heb ik iets gemist? Ik luister overdag naar BNR, 's avonds naar Radio 1, ik kijk het NOS Journaal en Nieuwsuur en ik lees de Volkskrant. In deze media heb ik niets gelezen, gezien of gehoord over de dochter van Marijnissen.

Ook aanwezig bij Jinek is Sven Kockelmann. Hij zegt dat je het nieuws natuurlijk wel moet volgen om Rutte te kunnen snappen. Toch maar even gegoogled en wat blijkt? Om deze grap van Rutte te kunnen begrijpen moet je de roddelpers en RTL Boulevard volgen. Dus volgens Kockelmann wordt in die media het echte nieuws gebracht... Van Jinek verwacht ik dat zij deze grap kort uitlegt, voor alle mensen die nieuws wel serieus nemen.

Hans Schuurmans, Tilburg

Taboe?

'Er rust een taboe op het uitgeven van geld aan zaken die niet onderwijsgerelateerd zijn', zegt B. Groot. Aha, vandaar die megalomane bouwprojecten (o.a Leiden), daarom die riant betaalde bestuurders en uitdijende reserves, en daarom die afgeknepen salarissen van leerkrachten en die nauwelijks meer in een lokaal passende klassen.

A. Jacobsen, Dordrecht

Deskundologen

Briefschrijver Onno de Vries beklaagt zich erover dat de Volkskrant te weinig aandacht besteedde aan het treinongeluk in Beieren (O&D, 11 februari). 'Er was dus de hele dag tijd om bij Nederlandse deskundigen te rade te gaan over de mogelijke oorzaak.' Laat ik het nu juist fijn vinden dat de tegenwoordig gebruikelijke hijgerigheid om al vóór de slachtoffers uit de wrakstukken getakeld zijn, de oorzaak te willen duiden en liefst ook nog schuldigen aan te wijzen in ieder geval in deze krant afwezig was.

Ik vind het ook prima dat er geen ruimte verspild is aan speculaties van Nederlandse 'deskundigen', die een paar uur na de ramp natuurlijk ook nog niet weten wat er precies gebeurd is en dus ook niet kunnen vertellen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Gewoon even geduld hebben tot degenen die er echt over gaan hun onderzoek hebben kunnen doen. En eventueel tijdens je treinreis een filmpje opzetten van Doctor Clavan, de onovertroffen oervader van onze 'deskundigen'.

J. Krijgsman, Rotterdam

Billie Holiday

Johnny Ceres Jr. citeert 'Strange fruit' van Billie Holiday verkeerd. Het is niet 'black bodies hanging', maar 'black body'; er werd doorgaans maar één zwarte tegelijk gelyncht.

F.W. Steutel, Eindhoven

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden