CommentaarCarlijne Vos

Trump minacht de democratie met het vroegtijdig opeisen van de overwinning

President Trump zet de toon door voortijdig de zege op te eisen en te dreigen met het Hooggerechtshof.

President Trump na een speech in het Witte Huis op 4 november. Beeld EPA
President Trump na een speech in het Witte Huis op 4 november.Beeld EPA

President Trump heeft woensdag opnieuw zijn minachting voor de democratie getoond door voortijdig de overwinning op te eisen. In zijn overwinnings­toespraak om 02.30 uur (lokale tijd), die in elk geval negen vastgestelde onwaarheden telde, kondigde hij aan het tellen van nog miljoenen binnengekomen stemmen te willen stoppen met een gang naar het Hoog­gerechtshof omdat er sprake zou zijn van fraude.

Deze historische actie van president Trump markeerde de kentering in een spannende verkiezingsnacht waaraan Joe Biden met een voorsprong was begonnen. Na de overwinning van de grootste swing state, Florida, voelde Trump zich gesterkt en preludeerde hij vast op de verkiezingszege in de swing states Michigan, Wisconsin en Pennsylvania. Juist in deze staten laat de verkiezingsuitslag langer op zich wachten door het hoge aandeel poststemmen die, zoals bekend, vooral van Democratische kiezers komen. Het voornemen van de zittende president om die stemmen ongeldig te laten verklaren is dus puur politiek ingestoken.

Opmerkelijk genoeg leidde de ongeëvenaarde bruus­kering door Trump van de Amerikaanse kiezer en het kies­systeem nauwelijks tot internationale ophef. De Democratische Partij en de Amerikaanse ‘mainstream media’ (zoals het door Trump gehate CNN) uitten weliswaar hun woede en ­zelfs Fox News reageerde verbolgen. Maar waar de wereld doorgaans hardop schande spreekt van de manier waarop sommige Afrikaanse presidenten met intimidaties en ongefundeerde beschuldigingen van verkiezingsfraude zich aan de macht vastklampen, bleef het nu oorverdovend stil.

Mogelijk werd Trump geprovoceerd om de overwinning op te eisen door zijn tegenstander Joe Biden. Die zei in een toespraak ruim een uur eerder in de nacht al te vertrouwen op een verkiezingszege. Trump staat bekend als een slechte verliezer. Hij zal alles op alles zetten om een overwinning door Biden te ridiculiseren en de uitslag te betwisten. Een directe gang naar het Hooggerechtshof is bluf, maar voor een juridische bombardement bij lagere rechtbanken heeft Trump al gewaarschuwd.

Ook al wint Biden de verkiezingen na een adembenemend spannende nek-aan-nekrace, dan heeft Trump woensdagochtend de toon al gezet. Hij en een deel van zijn kiezers zullen nog geen verlies accepteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden