CommentaarArnout Brouwers

Trump lijkt met terugtrekking troepen vooral Merkel te willen bestraffen

Het vertrek van Amerikaanse soldaten uit Duitsland is slecht voor de Navo en voor de VS.

President Donald Trump bezoekt de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland in 2018.Beeld AP

Een strategisch besluit, noemde de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper dinsdag de gedeeltelijke terugtrekking en verplaatsing van Amerikaanse militairen uit Duitsland. Het doel, volgens Esper: de afschrikking van Rusland versterken, evenals de Navo. Het tegendeel is waar: het is een opportunistisch besluit, dat de Navo én de afschrikking tegen Rusland ondermijnt.

In Duitsland is teleurgesteld gereageerd, maar de bitterste verwijten komen uit de VS zelf, waar het buitenlands-politieke establishment knarsetandend toekijkt hoe Trump inhakt op Amerika’s mondiale leiderschap.

De reactie van James Stavridis, tot 2013 de hoogste Navo-generaal in Europa, spreekt boekdelen: ‘Het abrupt terugtrekken van 12.500 militairen uit Duitsland (...) is een financiële misser, die de solidariteit binnen de Navo schaadt, en een gift is aan Poetin.’ En Amerika schiet er zichzelf mee in zijn voet, vinden velen in het Congres.

De maatregel lijkt vooral bedoeld om Duitsland en bondskanselier Merkel te straffen en heeft volgens sommigen ‘alles te maken met Trumps diepe psychologische vijandigheid jegens Duitsland in het algemeen en Angela Merkel in het bijzonder’.

Het is niet zonder ironie dat de verplaatsing van 5.400 militairen binnen Europa en de terugtrekking van 6.400 militairen, miljarden gaat kosten. En dat de verplaatsing deels naar België en Italië gaat– twee landen die qua defensie-uitgaven samen met Nederland strijden om een koppositie binnen de Vrekkige Vier van de Navo.

President Trump benadrukt dat de maatregel een straf is voor slecht Duits gedrag. ‘Die troepen zijn daar om Duitsland te beveiligen en Duitsland moet daarvoor betalen. Wij willen niet langer verantwoordelijk zijn.’ Trump is deels gekozen op de belofte de lasten van het wereldleiderschap terug te dringen. Deze wens bestond al voor Trump, en zal ook na hem niet snel verdwijnen. De Europeanen hopen wellicht dat dit besluit door een nieuwe president zal worden teruggedraaid, maar ze doen er goed aan het signaal – dat ze hun lot meer in eigen handen moeten nemen – serieus te nemen. Dat is niet alleen een taak voor Duitsland, maar ook voor de Vrekkige Vier van de Navo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden