Columnheleen mees

Trump heeft de donkere kant van Amerika blootgelegd

null Beeld -
Beeld -
Heleen Mees

Afgelopen weekend omsingelden Trump-aanhangers met hun pick-up trucks met Trump-vlaggen de bus van de Democratische kandidaat Joe Biden op de snelweg in Texas en dreigden de bus van de weg te drukken. Door de hinderlaag was Biden gedwongen een aantal campagnebijeenkomsten af te zeggen. Terwijl de FBI het voorval ernstig genoeg vindt om een onderzoek in te stellen, tweette Trump een video van het incident met de tekst: ‘I LOVE TEXAS!’

Jarenlang heeft Trump zijn fanatieke achterban stukken rood vlees toegeworpen en ze aangezet tot geweld. Niet alleen weigerde Trump in 2017 de neonazi’s die in Charlottesville met vlaggen met hakenkruizen door de straten marcheerden en racistische leuzen scandeerden te veroordelen. Trump riep tijdens het eerste verkiezingsdebat met Joe Biden de gewelddadige neofascistische militie Proud Boys op om paraat te staan.

Trump begon zijn campagne in 2015 met Mexicanen voor verkrachters uit te maken. Vanaf daar ging het alleen maar bergafwaarts. Om illegale migranten te weren, scheidde Trump als president migrantenkinderen van hun ouders en sloot ze op in kooien, waardoor nu van meer dan vijfhonderd kinderen de ouders zoek zijn. Hoe wreed is dat?

De FBI heeft onlangs een complot van een extreemrechtse groepering om de Democratische gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, te kidnappen opgerold, maar dat weerhoudt Trump er niet van om zijn aanhangers tot meer geweld aan te zetten. Ondanks de bedreigingen tegen Whitmer en haar familie blijft Trump tijdens zijn campagnerally’s Whitmer aanvallen. Wat Trump doet gaat veel verder dan polarisatie.

Volgens New York Times-columnist David Brooks is het Bidens grote verdienste dat hij de campagne van ideologie heeft ontdaan. Maar volgens mij heeft Biden campagne gevoerd zoals zijn persoonlijkheid is. Biden werkte in de Amerikaanse Senaat samen met Republikeinse senatoren, ook met senatoren die rassensegregatie voorstonden. Tijdens de Democratische voorverkiezingen werd hij daarop aangevallen door Kamala Harris. Dat weerhield Biden er niet van om Harris als running mate te kiezen.

Als de Democraten behalve het Witte Huis en het Huis van Afgevaardigden ook een meerderheid in de Senaat behalen, heeft Biden de macht om een deel van de schade die door Trump is aangericht ongedaan te maken en een deel van zijn verkiezingsbeloftes in te lossen. Biden zal de fout van de regering-Obama niet herhalen door hervormingen uit te stellen tot na de tussentijdse verkiezingen over twee jaar.

Maar Biden heeft hoe dan ook te maken met een Hooggerechtshof dat zes conservatieve rechters telt en slechts drie progressieve rechters. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft veel macht omdat het gewoonterecht kan creëren waaraan alle federale en statelijke rechtbanken gebonden zijn en alle federale en statelijke wetten mag toetsen aan de grondwet. Obamacare staat als eerste op het menu.

Biden heeft gezegd dat hij een commissie zal instellen om te onderzoeken of het wenselijk is om meer rechters bij het Hooggerechtshof te benoemen, zodat hij progressieve rechters naar voren kan schuiven. Het uitbreiden van het aantal rechters lijkt aantrekkelijk maar biedt slechts tijdelijk soelaas. Omdat kleine staten net zoveel senaatzetels hebben als grote staten en Republikeinse kiezers overwegend in de kleinere rurale staten wonen, hebben de Republikeinen op de lange termijn de beste kans om de samenstelling van het Hooggerechtshof te bepalen.

Een andere optie is om de District of Columbia en Puerto Rico dezelfde rechten te geven als de vijftig staten, waaronder ieder twee senaatzetels. Dat zou de facto betekenen dat aan de Senaat vier Democratische senatoren worden toegevoegd.

Het probleem is dat beide oplossingen uitgaan van de diepe verdeeldheid die nu in de VS heerst. Als Republikeinen en Democraten elkaar te vuur en te zwaard blijven bestrijden, zullen de Republikeinen niet aarzelen zodra zij weer aan de macht zijn ook nieuwe staten uit te roepen, net zolang tot iedere Amerikaan een eigen staat heeft.

Biden voerde campagne vanuit de overtuiging dat Amerikanen van hun land houden en dat er meer is dat Amerikanen bindt dan van elkaar scheidt. Als Biden er als president in slaagt om de Amerikanen daarvan te overtuigen, heeft hij meer gewonnen dan met een uitbreiding van het Hooggerechtshof of de Amerikaanse Senaat te winnen valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden