CommentaarBert Lanting

Trump heeft al meer verdragen laten sneuvelen, nu dreigt het New Start-verdrag aan de beurt te komen

Richard Nixon en Leonid Brezjnev na het ondertekenen van het SALT 1-verdrag, mei 1972. Beeld Getty
Richard Nixon en Leonid Brezjnev na het ondertekenen van het SALT 1-verdrag, mei 1972.Beeld Getty

De kernwapenbeheersing zit al jaren in het slop en met president Trump dreigt een laatste verdrag te sneuvelen.

Bijna vijftig jaar geleden, nadat de Amerikaanse president Richard Nixon en de Russische partijleider Leonid Brezjnev het historische SALT 1-verdrag tekenden, is de kernwapenbeheersing in het slop geraakt.

Amerikaanse en Russische onderhandelaars ontmoetten elkaar vorige maand om te praten over New Start, het laatste nog bestaande kernwapenverdrag. Maar de twee partijen gingen al na één dag uit elkaar; er wordt nog wel gepraat, maar zonder al te veel ambitie. De regering-Trump eist dat ook China aan de onderhandelingen meedoet. Gezien China’s economische potentieel en groeiende militaire zelfvertrouwen, is het begrijpelijk dat de VS zich zorgen maken over de nucleaire ambities van Beijing.

Maar erg realistisch is de Amerikaanse opstelling niet. China heeft aanzienlijk minder kernwapens dan de VS en Rusland. Bovendien zijn die landen ook nog eens bezig met de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Zo bouwt Rusland ijverig aan de droom van president Poetin: een reeks hypermoderne wapens, waaronder een nucleaire ­onderwaterdrone. Sinds president Trump het Witte Huis betrok, is het onderhandelingsklimaat aanzienlijk killer geworden. Terwijl zijn voorgangers het belang inzagen van afspraken om de kernwapenwedloop af te remmen, beschouwt Trump dergelijke verdragen toch vooral als een dwangbuis waarmee Amerika’s tegenstanders de militaire macht van de VS proberen te beteugelen.

Trump heeft al meer wapenbeheersingsakkoorden laten sneuvelen, zoals het INF-verbod op middellange-afstandsraketten en nu dreigt ook het New Start-verdrag aan de beurt te komen. Rusland heeft aangeboden het automatisch verdrag te verlengen, maar de regering-Trump lijkt er niets voor te voelen zolang China en Rusland niet gehoor geven aan de Amerikaanse eisen. Het is niet uitgesloten dat ook het laatste kernwapenakkoord volgend jaar februari aan zijn einde komt. Volgens Marshall Billingslea, Trumps gezant voor wapenbeheersing, geen reden tot zorg: de VS winnen een nieuwe wapenwedloop, net als onder president Reagan. Misschien, maar niemand, ook Amerika niet, is gebaat bij een geldverslindende wapenwedloop die de kans op een kernconflict slechts zal vergroten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden