Trump had nog niet neergelegd of hij was alweer vergeten wie hij aan de lijn had

In Washington zijn ze vergeten Mark Rutte bij te schrijven op het lijstje met wereldleiders die met de aankomend president van de Verenigde Staten hebben gebeld om hun felicitaties over te brengen.

Sheila Sitalsing
'Volgens mij Malta. Of Denemarken. Is dat eigenlijk een land?' Beeld ap
'Volgens mij Malta. Of Denemarken. Is dat eigenlijk een land?'Beeld ap

Op Facebook had onze premier het telefoontje nog breed uitgemeten. Het staat er best wel trots. Er is, schrijft Rutte, over en weer bevestigd 'dat de historische, culturele en economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten hecht zijn' en Rutte heeft namens ons allerlei stichtelijks overgebracht, maar Donald Trump had nog niet neergelegd of hij was alweer vergeten wie hij aan de lijn had gehad. 'Volgens mij Malta. Of Denemarken. Is dat eigenlijk een land?'

Dat is niks om je voor te schamen, als president van Amerika. Obama kon het ook allemaal niet bijhouden; die verzekerde elk klein land eenvoudigweg dat het 'met de zwaargewichten meebokst'. Op YouTube staan boeiende compilaties van een bonte stoet premiers en presidenten van kleine naties die verstijfd van de zenuwen en de trots naast de leider van de vrije wereld zitten, op zo'n oude fauteuil in het Witte Huis (straks wordt dat een exemplaar van bladgoud), terwijl ze zich op de boksmetafoor laten trakteren.

En nu mogen we in de Europese Unie boksen boven ons gewicht. Pierre Moscovici, Europees Commissaris voor economische en financiële zaken, liet gisteren weten dat een aantal Europese landen extra geld mag, nee moet, uitgeven om de Europese economie aan het draaien te krijgen. Nederland en Duitsland staan er het beste voor en komen als eerste in aanmerking om met extra uitgaven van in totaal 50 miljard euro de Europese economie op gang te helpen. Dit noemt Moscovici 'investeren', omdat dat minder verkwistend klinkt dan 'uitgeven', maar van een investering is uiteraard pas sprake als zo'n uitgave op termijn iets oplevert.

De Commissie die aandringt op geld uitgeven: dat is nieuw. Meestal zegt de Commissie dat eurolanden te veel geld uitgeven en meestal is de Commissie verwikkeld in een loopgravenoorlog met een roedel economen en quasi-economen die vindt dat overheden op Trumpiaanse wijze bruggen en wegen moeten aanleggen om de economie op stoom te krijgen en mensen aan het werk te houden, maar wanhopige tijden vragen kennelijk om wanhopige maatregelen. Volgens Moscovici willen de burgers van Europa dit. 'Zij voelen zich het slachtoffer van globalisering en het jarenlange gebrek aan economische groei.' Geef ze groei, dan gaat het populisme vanzelf weg, dat idee. De Commissie denkt dat die groei zal komen wanneer Nederland en Duitsland elk 1 procent van hun bruto binnenlands product extra uitgeven. De economieën in het Zuiden (Frankrijk, Italië, Spanje) zullen hier in theorie van kunnen profiteren.

Jeroen Dijsselbloem heeft wijselijk nog niet gereageerd. Niet op de achterliggende boodschap van Moscovici: de Europese Commissie profileert zich meer en meer als het ministerie van Financiën van de eurozone dat het begrotingsbeleid uitstippelt voor de filialen in de lidstaten.

En niet op de inhoud van de boodschap, die op twee manieren te brengen is.

1. 'We hoeven niet meer te bezuinigen. We mogen zelfs extra geld uitgeven. Fantastisch dit! Profiteer ervan.'

2. 'We moeten de poeplap trekken omdat Spanje niet vooruit te branden is. Moet van Brussel.'

Beide zijn waar. Met beide valt de verkiezing te winnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden