commentaarJohn Bolton

Trump en zijn veiligheidsadviseur lagen elkaar nooit, dus het ontslag van Bolton is geen verrassing

President Trump, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en veiligheidsadviseur John Bolton, gisteren in het Witte Huis. Beeld AFP
President Trump, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en veiligheidsadviseur John Bolton, gisteren in het Witte Huis.Beeld AFP

Het ontslag van Trumps nationale veiligheidsadviseur is niet zo vreemd: ze waren het grondig oneens.

Bert Lanting

Achteraf is het eigenlijk verbazingwekkend hoe lang John Bolton, president Trumps nationale veiligheidsadviseur, het nog heeft uitgehouden: 520 dagen, een eeuwigheid in het Trump-tijdperk. Maar woensdag vernam Bolton dan toch (per tweet) dat hij door zijn baas de laan uit was gestuurd.

Het was van meet af aan verrassend dat Trump voor Bolton koos, toen hij vorig jaar diens voorganger McMaster aan de kant zette. Als het om militair ingrijpen ging, waren de twee het volstrekt oneens met elkaar. Bolton was bijna altijd voor, inclusief de invasie in Irak, volgens Trump een kolossale blunder.

Tweeslachtigheid

Toch weerspiegelde Boltons aanstelling perfect de tweeslachtigheid van Trump als het aankomt op het oplossen van buitenlandse conflicten. Hij houdt van wapengekletter en dreigt graag met hel en verdoemenis (bijvoorbeeld tegen Noord-Korea), maar van daadwerkelijk ingrijpen heeft hij een diepe afkeer.

Dat leverde een schizofreen buitenlands beleid op, met een reeks mislukkingen als gevolg. Zijn wisselbaden voor Kim Jung-un – eerst dreigen, dan twee topontmoetingen met zijn nieuwe ‘vriend’ – liepen op niets uit. Ook de Amerikaanse pogingen de Venezolaanse president Maduro ten val te brengen mislukten doordat Bolton oppositieleider Juan Guaidó veel meer beloofde dan Trump wilde waarmaken.

Bolton was ook fel tegen de onderhandelingen met de Taliban, die Trump zelfs op Camp David wilde uitnodigen, ook al gingen ze door met hun aanslagen. Trump was het zo vaak met hem oneens dat hij uiteindelijk meer naar Fox News-­presentator Tucker Carlson luisterde dan Bolton.

Puinzooi

De wereld is wat veiliger geworden nu de superhavik Bolton het veld heeft geruimd, maar of het Amerikaanse beleid nu eindelijk tot rust zal komen, is nog maar de vraag. Zijn veiligheidsteam is één grote puinzooi als gevolg van Trumps grilligheden die de ene na de andere minister en topadviseur de kop kostten.

Er komt nu een nieuwe nationale veiligheidsadviseur, de vierde in drie jaar. Maar het probleem blijft dat Trump niet naar haar of hem zal luisteren, hij wil dat ze naar hém luisteren. Dat is geen goed recept voor een man die tegenstrijdige dingen wil.

Kloof tussen Trump en veiligheidsadviseur Bolton te groot: ‘havik’ is niet meer welkom in Witte Huis
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Dat maakte hij dinsdag op Twitter bekend. Trump kon zich niet vinden in de agressieve buitenlandpolitiek van ‘havik’ Bolton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden