Buitenlands commentaarTerugtrekking troepen VS

Trump, een ‘onbetrouwbare bondgenoot’

Ontmoeting tussen Trump en Erdogan, vorig jaar bij de Navo in Brussel.Beeld AFP

Het besluit van president Trump om de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken, stuit op onbegrip en verontwaardiging in de belangrijkste buitenlandse media.

The Atlantic

‘Geopolitiek is een wedstrijd van slechte ideeën, waarbij winnen wordt gedefinieerd als het implementeren van de minst slechte. Turkije de controle laten nemen over het Koerdische grondgebied valt ergens tussen ‘zeer slecht’ en ‘uiterst slecht’. Je vraagt je af of de alternatieven in het zelden bezochte ‘schokkend, verschrikkelijk slechte’ deel van het spectrum vielen. De Koerden overleveren aan Turkije komt neer op het totale verraad van een Amerikaanse bondgenoot. Een groep waarvan duizenden leden in de woestijn zijn gestorven, zodat wij Amerikanen niet in grote aantallen hoefden te vechten en onze slechte herinneringen aan de Irakoorlog zouden herbeleven.

‘De Koerden hadden hun eigen redenen om Islamitische Staat te verachten – hun ideologie is marxistisch en atheïstisch. IS zou ze allemaal hebben afgeslacht. Maar iedereen die blij is dat de Nationale militaire begraafplaats van Arlington dunbevolkt is gebleven, is dank verschuldigd aan de Koerden die stierven in plaats van onze Amerikaanse soldaten. Onze bondgenoten laten vernietigen, is een snelle manier om ervoor te zorgen dat we nooit meer bondgenoten zullen hebben.’

The New York Times

‘President Donald Trump lijkt opnieuw impulsief te hebben gehandeld, in dit geval na een telefoontje met Erdogan. (...) Trumps vastberadenheid om de resterende Amerikaanse troepen terug te trekken leidde in december vorig jaar nog tot het aftreden van toenmalige ­Defensieminister Jim Mattis en de speciale gezant van de coalitie tegen IS, Brett McGurk.

‘Het lijkt misschien paradoxaal, maar door nu toe te geven aan een van de sterke mannen die hij zo bewondert (Erdogan), heeft Trump de VS misschien wel op ramkoers met Turkije gezet. Hij heeft ook zichzelf in conflict gebracht met het Pentagon en zijn eigen Republikeinse bondgenoten. Hij kan, zoals eerder al zo vaak, zijn eigen beslissing gedeeltelijk of geheel terugnemen. Maar welke bondgenoot kan nog naar de VS kijken en een trouwe partner zien – en welke vijand een vastberaden tegenstander vrezen?’

The Washington Post

‘Net als Barack Obama denkt Trump dat hij tegen geringe kosten zijn handen van Syrië af kan trekken. Maar het vacuüm dat daarvan het gevolg was, leidde er destijds toe dat IS kon groeien, Rusland ingreep en Iran zijn invloed aan de grens met Israël kon vestigen. Binnen drie jaar waren de Amerikaanse troepen terug op de grond.

‘Obama liet Trump achter met een slechte erfenis in Syrië, maar de huidige president riskeert dezelfde fout te maken. Economische sancties zullen de schuld van het Witte Huis voor een Koerdisch bloedbad niet wegnemen. En als IS weer opleeft, zullen de VS terug moeten keren (naar Syrië), deze keer zonder Koerdische bondgenoten op de grond. Trump wil misschien het Midden-Oosten verlaten, maar de chaos van de regio zal hem naar huis volgen.’

Le Monde

‘Een bondgenoot moet betrouwbaar zijn’, riep Emmanuel Macron in december, toen Trump voor het eerst zijn voornemen om Amerikaanse troepen terug te trekken uit het noordoosten van Syrië aankondigde. De Franse president, geholpen door het Pentagon en de CIA, had vervolgens zijn Amerikaanse collega ervan overtuigd af te zien van deze terugtrekking, die ook gevolgen had voor de Franse speciale strijdkrachten, die onderbemand en met een gebrek aan middelen, niet alleen konden worden gelaten.

‘Nu de beslissing toch is gevallen, is Frankrijk, dat het meest bij de Koerden is betrokken, in verlegenheid gebracht. In april ontving ­Macron in het Élysée een delegatie van leiders uit Rojava, de Koerdische autonome regio van Syrië, en heeft hun de volledige steun van Parijs gegarandeerd. Nu dreigt dat slechts bij woorden te blijven. Frankrijk lijkt buitenspel te zijn gezet in het Syrische conflict, waar het afhankelijk is van een onvoorspelbare en onbetrouwbare Amerikaanse bondgenoot.

‘Naast het niet kunnen nakomen van een uitgesproken belofte, lijkt de Amerikaanse terugtrekking ook alleen maar gunstig voor de heropleving van IS te midden van de chaos in de regio. ‘De grootste leugen van deze regering is dat IS is verslagen’, zei Lindsey Graham, een van de pijlers van de Republikeinse meerderheid in de Senaat. De zoveelste, maar deze kan enorme gevolgen hebben.’

The Guardian

‘Meer in het algemeen is de verachtelijke terugtocht van de VS en de illegale landroof van Turkije de definitieve, ellendige ineenstorting van het westerse beleid in Syrië. Hiermee wordt afscheid genomen van elke pretentie dat de VS en Europa de wil, de inzet en de menselijkheid hebben om het Syrische volk te redden van een moorddadig regime. Dat de hervormingsbeloften van de Arabische Lente worden waargemaakt om een levensvatbare weg te creëren naar democratisch zelfbestuur.

‘Nog meer dan Irak na de invasie van 2003, is Syrië het epische falen van onze tijd geworden. Dankzij de geostrategische gangsters Trump en Erdogan, met de grote hulp van opper-slimmerik Poetin, wordt Syrië geconfronteerd met een informele verdeling in zeer conflicterende, de facto Turkse, Iraanse, Russische, ­Israëlische en jihadistische gebieden van invloed. Een weerzinwekkend regime van massamoordenaars en slachters in Damascus zal aan een berechting ontsnappen; en de droom van een inclusieve democratie is gebroken.’

President Trump blijft bij zijn besluit om uit Noord-Syrië te vertrekken, ondanks internationale en Republikeinse oproepen om te blijven. Turkije zei dinsdag dat het alle voorbereidingen heeft getroffen voor een militaire operatie in het gebied.

De Amerikanen zijn maandag plots begonnen met het terugtrekken van militairen uit Noord-Syrië. Daarmee lijkt Trump de weg vrij te maken voor een Turks offensief tegen juist die Koerden die de VS hebben geholpen in hun strijd tegen IS. Waarom doet hij dit?

Trump speelt hoog spel. Hij ondermijnt bewust de stabiliteit in de regio. Wat zijn de consequenties van zijn actie voor de vier meest betrokken partijen?

De Amerikaanse president Trump geeft Turkije de vrije hand in Noord-Syrië. De Koerden zullen daarvoor de prijs betalen, schrijft journalist Naz Taha.

‘Terecht maakt Europa zich zorgen om Trumps Syrië-strategie, maar de verontwaardiging is misplaatst', schrijft Raoul du Pré in het hoofdredactioneel commentaar over Trumps besluit de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden