De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Trump deed voor Twitter wat Jimi Hendrix voor de gitaar deed: ongekende mogelijkheden etaleren

null Beeld
Olaf Tempelman

Voor iedereen die net als ik na ruim vier jaar aan een taks zit als het gaat om de fratsen van de 45ste president van de VS, de vertrekkende: het leven van de blonde föhnkoning kent al een jaar of zestig een constante. Hij tracht met alles en iedereen zijn voordeel te doen, en dankt alles en iedereen af zodra hij meent dat er voor hem geen voordeel meer te behalen is. Lang voor hij het Witte Huis betrad, was een ‘trumpiaanse’ behandeling in de VS al in omloop als synoniem voor een ‘erg onbeschofte’ behandeling.

Typisch is dat in ruim een halve eeuw niemand het aandurfde Trump zelf trumpiaans te behandelen, of daar in elk geval niet in slaagde. Klaarblijkelijk vergde zoiets de schaamteloosheid van Big Tech. Wat Twitter de föhnkoning op 8 januari heeft gelapt, is trumpiaans par excellence: iemand afdanken als het eigen voordeel weg is. Jarenlang profiteerde het geesteskind van Jack Dorsey van zijn beroemdste gebruiker die dagelijks scoorde met een omvangrijk en prikkelend oeuvre. Het is niet overdreven te stellen dat Trump voor de tweet deed wat Jimi Hendrix deed voor de elektrische gitaar, Maradona voor de leren bal en Cher voor de plastische chirurgie: de ongekende mogelijkheden ervan etaleren.

Alle aandacht voor Trump was aandacht voor Twitter, en geld. Wie geen hoge pet op heeft van het morele kompas van Big Tech, en er is weinig reden dat te hebben, weet dat het nog jaren zo was doorgegaan als hij was herkozen. Op zorgen over de rechtsstaat is Dorsey nooit betrapt toen zijn goudhaantje nog een winnaar was. Wie uit ‘principes’ een rancuneuze loser afdankt, stelt zijn eigen toekomst veilig. Big Tech gaat het om Big Tech zoals het Donald om Donald gaat. Het wachten is op wetgevers die Silicon Valley trumpiaans durven te behandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden