OpinieTop trump-poetin in Helsinki

Trump breekt ambtseed op Amerikaanse grondwet

Het maakt mij kotsmisselijk om te zien hoe een Amerikaanse president zijn inlichtingendiensten door het slijk haalt, schrijft Thomas Friedman. In plaats daarvan had Trump moeten dreigen met verzwaring van de sancties tegen Rusland.

President Trump en president Poetin tijdens de gezamenlijke persconferentie, 16 juli 2018. Beeld AP
President Trump en president Poetin tijdens de gezamenlijke persconferentie, 16 juli 2018.Beeld AP

Vanaf het begin van zijn bewind reageerde president Trump zo op elk stukje bewijs van de inlichtingendiensten CIA, FBI en NSA dat Rusland zich met de presidentsverkiezing van 2016 bemoeide om hem te steunen: hij verweet ­Barack Obama en de Democraten dat zij te onoplettend waren. Nooit heeft hij de Russische president Poetin aangevallen op diens ongehoorde cyberaanval op ons democratische proces.

Zulk gedrag van een Amerikaanse president is zo pervers, zo in strijd met Amerikaanse belangen en waarden, dat er maar één conclusie getrokken kan worden: Donald Trump is een troefkaart van de Russische geheime dienst of vindt het erg leuk om daar op tv voor door te gaan.

Historische verrader

Alles wat maandag in Helsinki gebeurde bevestigt die conclusie. Beste mede-Amerikanen, we lopen gevaar en we moeten snel een paar stevige beslissingen nemen. Dit was een historisch moment in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het bewijs is overweldigend dat onze president zich, voor het eerst in onze geschiedenis, als een verrader gedraagt. Hetzij bewust, hetzij door grove nalatigheid, hetzij vanwege zijn verwrongen persoonlijkheid.

Daarmee breekt hij zijn ambtseed ‘om de Grondwet van de Verenigde Staten te bewaren, te beschermen en te verdedigen’. De Republikeinen kunnen dat feit niet langer negeren. Elke Republikeinse wetgever zal tijdens verkiezingen de volgende vraag moeten beantwoorden: bent u voor Trump en Poetin of bent u voor de CIA, de FBI en de NSA?

Voorpagina van de New Yorkse Daily News van 17 juli: ‘VERRAAD: Trump steunt vijand Poetin inzake inlichtingendiensten VS.’ Beeld
Voorpagina van de New Yorkse Daily News van 17 juli: ‘VERRAAD: Trump steunt vijand Poetin inzake inlichtingendiensten VS.’

Het begon met de schokkende tweet die Trump de wereld in stuurde voor hij Poetin sprak: ‘Onze betrekkingen met Rusland zijn NOOIT slechter geweest dan nu dankzij vele jaren van stommiteiten en dwaasheden van de VS en de huidige Valse Heksenjacht!’ Het officiële Twitteraccount van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ‘likete’ onmiddellijk Trumps tweet met de toevoeging ‘daar zijn we het mee eens’.

Het werd alleen maar erger toen Trump tijdens zijn persconferentie met Poetin expliciet werd gevraagd of hij geloof hechtte aan de conclusie van zijn inlichtingendiensten dat Rusland onze verkiezingen heeft gehackt. Trump zei letterlijk: ‘Ik zie geen enkele reden waarom het Rusland zou zijn.’ Sprekend over de Verenigde Staten en Rusland voegde Trump eraan toe: ‘we zijn allemaal schuldig. Beide partijen hebben fouten gemaakt.’ Trump zei dat juist het Amerikaanse onderzoek naar het Russische hacken ‘ons van elkaar gescheiden hield’.

Slechts één juiste boodschap

Het maakte mij kotsmisselijk om te zien hoe een Amerikaanse president zijn eigen inlichtingendiensten door het slijk haalt en beide partijen de schuld geeft van het Russische hack­en van onze verkiezingen.

Luisteren naar Trump was alsof Franklin Roosevelt na de aanslag op Pearl Harbour zou hebben verklaard: ‘Hé, beide partijen zijn schuldig. Onze oorlogsschepen in Hawaii provoceerden de Japanners een beetje. En met de aanleiding van hun aanval had ik trouwens niks te maken. Dus: zand erover.’

Er is maar één boodschap die Trump aan Poetin had moeten geven: ‘U heeft onze democratie aangevallen, en ook twee steunpilaren van de wereldeconomie en het mondiale veiligheidssysteem die sinds de Tweede Wereldoorlog voor vrede en welvaart hebben gezorgd: de Europese Unie en de Navo.

‘We zijn niet geïnteresseerd in uw glasharde ontkenningen. Als u daarmee doorgaat, zullen wij dat beschouwen als een oorlogshandeling en zullen we u niet alleen sancties opleggen als nooit te voren, maar dan zult u ook kennismaken met elk cyber­wapen dat wij in ons arsenaal hebben – en sommige van uw intiemste persoonlijke geheimen zullen op de voorpagina’s van alle kranten ter wereld verschijnen.’

Trump zou daaraan hebben moeten toevoegen: ‘We zullen u tussen nu en onze verkiezingen voor het Congres in het najaar in de gaten houden. Ik weet zeker dat u de datum weet. Als u zich netjes gedraagt, zullen we in december verder praten.’

Thomas Friedman is columnist bij The New York Times. Dit is een ingekorte versie van zijn column in The New York Times van 17 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden