Opinie

'Trouwtoerisme' zou Nederland goed doen

Ook buitenlandse homo's moeten hier kunnen trouwen. Daarmee zou Nederland zijn enigszins dof geworden imago van 'Gay Capital' van de wereld weer een beetje kunnen oppoetsen.

Twee vrouwen zoenen tijdens de Canal Parade van de Gay Pride. Beeld anp
Twee vrouwen zoenen tijdens de Canal Parade van de Gay Pride.Beeld anp

Amsterdam maakt zich op voor de twintigste Gay Pride. De grachten in onze hoofdstad zijn volgend weekend weer het uithangbord van een vrije, tolerante stad. The best party in the world, maar bovendien een Gay Pride die gepaard gaat met een geweldige trots op de historische vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Trots op de stad waar het huwelijk voor het eerst werd opengesteld voor stellen van gelijk geslacht. De geboorteplaats van het huwelijk voor iedereen. De Gay Pride viert een emancipatiegolf die begon in Nederland. Toch kan er meer gedaan worden om Amsterdam en Nederland weer op de kaart te zetten als Gay Capital of the World: geef buitenlandse stellen de kans in Nederland elkaar het jawoord te geven.

Er valt genoeg te vieren bij de Gay Pride. Het gaat immers in veel landen de goede kant op met homo-emancipatie. Zo is in de Verenigde Staten bijna alle discriminatie van lhbt's uit de wet gehaald en kunnen homo's nu in elke staat trouwen. En zelfs het conservatieve Ierland heeft per referendum huwelijken voor partners van gelijk geslacht mogelijk gemaakt. Toch staat in veel meer landen de acceptatie van homoseksualiteit nog in de kinderschoenen, en zijn basale rechten ver weg voor homo's en lesbiennes. Soms worden hun rechten formeel belemmerd door wetgeving, maar vaak genoeg ook door een sociale omgeving die alleen een man-vrouwrelatie accepteert.

Gemiste kans

Veel stellen uit dergelijke landen zouden toch graag hun liefde willen bezegelen. Nederland kan dat mogelijk maken door lhbt-stellen van over de hele wereld de kans te bieden in een Hollands huwelijksbootje te stappen. Op dit moment staat de wet dat nog in de weg: het huwelijk in Nederland is beperkt tot stellen waarvan in ieder geval een van de partners de Nederlandse nationaliteit bezit, of in Nederland woont. Wat ons betreft een gemiste kans. Door buitenlandse (lhbt-)stellen in Nederland de mogelijkheid te bieden om te trouwen, stimuleren we wereldwijde acceptatie van het huwelijk voor iedereen. 'Trouwtoerisme' maakt Nederland weer voortrekker van lhbt-emancipatie, met Amsterdam als Gay Capital of the World.

Deze openstelling is natuurlijk van groot symbolisch belang, maar is zeker niet alleen symbolisch. In sommige gevallen kan ze ook een bijdrage leveren aan de juridische situatie van buitenlandse lhbt-stellen. Zo heeft een rechtbank in Italië, waar het huwelijk nog niet voor iedereen is opengesteld, het afgelopen jaar een homohuwelijk erkend dat gesloten was in de Verenigde Staten. Met alle bijkomende rechten van dien. Lhbt-stellen uit Polen en andere landen hopen op een zelfde manier een precedent te scheppen in hun eigen land.

Ook de Verenigde Naties hebben niet stil gezeten. In juli 2014 heeft de secretaris-generaal van de VN een belangrijke wijziging doorgevoerd in zijn personeelsbeleid: voortaan worden álle huwelijken erkend bij de VN. Ook als in het vaderland van het betreffende staflid het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nog niet is toegestaan. Hierdoor hebben lhbt-partners dezelfde rechten gekregen als de heteropartners van VN-personeel. Als twee Duitse of Chinese vrouwen in Nederland zouden trouwen, zouden de VN hen dus voortaan behandelen als echtpaar, ook al hebben Duitsland en China het roze huwelijk nog niet ingevoerd.

De Gay Pride in 2014. Beeld anp
De Gay Pride in 2014.Beeld anp

Koploper

Stap voor stap wordt op deze manier alsnog het homohuwelijk wereldwijd erkend. Met de invoering van 'trouwtoerisme' moet Nederland hier, wat D66 betreft, koploper in worden. Voor het verbeteren van de juridische positie van lhbt'ers wereldwijd, maar ook gewoon om geliefden de kans te bieden in het huwelijksbootje te stappen.

Laten we het huwelijk in Nederland écht voor iedereen openstellen. Hoe mooi zou het zijn als lhbt-stellen uit de hele wereld niet alleen naar Nederland komen om op de Gay Pride hun liefde te vieren, maar ook om hun liefde te bezegelen door hier te trouwen?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden