Trouwtoerisme: een D66-hobby

Harry Rijpkema en Amsterdam
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

In de Volkskrant van 24 juli pleitten Jan Paternotte en Sjoerd Sjoerdsma van D66 in een artikel voor 'trouwtoerisme'. Dat zou Nederland goed doen. Massaal zouden lhbt-stellen (lesbo, homo, biseksueel en transgender) naar Nederland moeten komen om hier te trouwen.

Is daar wel goed over nagedacht? Zo'n huwelijk wordt in het land van herkomst niet erkend en veel landen zullen tegen dat trouwtoerisme groot bezwaar hebben en daar kan Nederland last mee krijgen. Het is ook hoogst twijfelachtig dat de wet die bepaalt dat een partner de Nederlandse nationaliteit moet hebben, daarvoor gewijzigd kan worden. Het is ook niet eenvoudig voor de ambtenaren om te bepalen of die stellen wel aan redelijke voorwaarden voldoen en of er geen misbruik van gemaakt wordt zoals dat al gebeurt bij importbruiden.

D66 heeft een opvallend romantisch lhbt-beeld van het huwelijk. Dat is op de eerste plaats ingesteld om goede randvoorwaarden te creëren voor het gezin waarin kinderen op een goede en veilige manier naar volwassenheid kunnen groeien: 'it takes a village to raise a child'. De huwelijkswetgeving laat die complexiteit ook zien en daar kun je niet zomaar lukraak in wijzigen.

Opvallend is het dat de heren voortdurend herhalen dat het gaat om de rechten van de lhbt'ers en hun emancipatie. Over plichten wordt niet gesproken. De huwelijkswetgeving wijst juist op de plichten en de verantwoordelijkheden. Trouwen doe je niet alleen voor de lol en daar lijkt het bij D66 wel op. Allerlei lhbt-activiteiten moeten worden gefaciliteerd, want dat is goed voor de emancipatie.

Is dat wel zo? Leg dat eens goed uit. Zijn lhbt'ers dan zo ongeëmancipeerd? Onderzoek zal hoogstwaarschijnlijk uitwijzen dat het niveau van hun opleiding, beroep en maatschappelijke positie hoger is dan dat van de gemiddelde bevolking.

Willen andere mensen zo te koop lopen met hun seksualiteit? Is het trouwens niet zo dat seksualiteit bij veel mensen niet (meer) zo'n rol speelt en dan denk ik vooral aan ouderen? Het gewoon participeren in de samenleving is voor de meeste mensen belangrijker en in het sociale verkeer ben je niet voortdurend met seks bezig. Dat is een meer intieme bezigheid. Voor seks ga je eerder de kast in dan dat je eruit komt.

De lhbt'ers maken minder dan 10 procent van de bevolking uit. Bij D66 lijkt dat percentage aanzienlijk hoger. Het lijkt wel een lhbt-belangenvereniging. Bestudering van hun programma en publicaties bevestigt dat beeld. Ze willen de hele wereld 'verbeteren'. Niet zo realistisch, want zo groot is Nederland niet! Het grootste deel van de bevolking heeft niet de behoefte 'Gay Capital of the World' te zijn. Als D66 de hele Nederlandse bevolking wil vertegenwoordigen moeten ze daarover eens goed nadenken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden