Opinie

Trek IJzeren Gordijn op tegen radicale islam

Om het islamitisch extremisme uit te roeien, moet Europa in de leer bij Israël, een lange ideeënstrijd aangaan en een zeer restrictief immigratiebeleid voeren.

Scherpschutters van de Belgische politie in Molenbeek. Beeld BELGA
Scherpschutters van de Belgische politie in Molenbeek.Beeld BELGA

De Franse president François Hollande noemde de aanslagen van vrijdag 13 november in Parijs een 'daad van oorlog' van Islamitische Staat, en daar had hij gelijk in, al was hij wat laat met de erkenning dat de jihadisten al jaren in oorlog zijn met het Westen.

IS zweert meer aanslagen te zullen plegen in Europa, en dus moet Europa zelf - en niet alleen Frankrijk - tot oorlog bereid zijn en zich verenigen om militair alles te doen om IS en zijn kalifaat in Syrië en Irak te vernietigen. Niet 'bedwingen', niet 'vernederen' - vernietigen, punt.

Maar ook als IS volledig vernietigd is, zal het islamitisch extremisme niet verdwijnen. De vernietiging van IS zal het religieuze vuur van degenen die verlangen naar een kalifaat juist aanwakkeren. De Europese leiders moeten enkele belangrijke politieke beslissingen nemen. Er is een andere mentaliteit nodig om meer terreuraanslagen op nog grotere schaal te voorkomen. De islamitische extremisten zullen er nooit in slagen Europa in een moslimcontinent te veranderen, maar ze kunnen wel een burgeroorlog uitlokken waardoor delen van Europa er uiteindelijk gaan uitzien als de Balkan begin jaren '90.

Drie stappen

De Europese leiders moeten drie stappen zetten om de kanker van het islamitisch extremisme uit te roeien.

Ten eerste: leer van Israël, dat al vanaf de dag van zijn ontstaan heeft te kampen met islamitische terreur en met veel frequentere bedreigingen van de veiligheid van zijn burgers. Weliswaar gebruiken islamitische extremisten in Israël tegenwoordig messen en auto's als wapen, maar dat doen ze omdat ze aanslagen zoals in Parijs gewoon niet meer kunnen organiseren. In plaats van Israël te demoniseren, kunnen we zijn ervaren, goed getrainde experts beter naar Europa halen om een coherente contra-terreurstrategie te ontwikkelen.

Ten tweede: bereid je voor op een langdurige ideeënstrijd. De Europese leiders moeten de infrastructuur van de indoctrinatie aanpakken: moskeeën, moslimscholen, websites en bekeringsmateriaal (pamfletten, boeken, preken) die dienen als lopende band naar het geweld. Islamitische extremisten proberen de moslims er eerst van te overtuigen dat hun doeleinden legitiem zijn en beginnen dan pas over de middelen.

De Europese regeringen moeten zelf de harten en geesten winnen in de moslimgemeenschappen, waar ze de superioriteit van de liberale ideeën moeten promoten. Dit betekent een directe aanval op de islamitische ideologie die de islamisten gebruiken om moslims ertoe over te halen de vijand te worden van hun gastlanden.

Ten derde moeten de Europeanen een nieuw immigratiebeleid ontwerpen waarbij immigranten alleen worden toegelaten als ze bereid zijn de Europese waarden te aanvaarden en precies die islamistische politiek verwerpen die hen kwetsbaar maakt voor de sirenenzang van het kalifaat.

Ayaan Hirsi Ali is auteur van Ketters, Pleidooi voor een hervorming van de islam (uitg. Atlas). Beeld AFP
Ayaan Hirsi Ali is auteur van Ketters, Pleidooi voor een hervorming van de islam (uitg. Atlas).Beeld AFP

Zwakheden

Het huidige Europese immigratiebeleid heeft zo zijn zwakheden: Het is te makkelijk om burgerschap te krijgen zonder de noodzaak trouw te zijn aan de nationale grondwet; het is te makkelijk om toegang te krijgen tot EU-landen met of zonder een geloofwaardig beroep op asiel; en dankzij het opengrenzenbeleid van Schengen is het te makkelijk voor vreemdelingen, als ze eenmaal in de EU zijn, vrij van land naar land te reizen. Deze toestand is door de vluchtelingenstroom dit jaar onhoudbaar gebleken.

Komt dit alles neer op een 'Fort Europa', met een nieuw IJzeren Gordijn in het oosten en een cordon sanitaire in de Middellandse en de Adriatische Zee? Ja. Gezien de dreiging van het islamitisch extremisme heeft geen enkele andere strategie zin. En als Europese leiders er, zoals Angela Merkel, mee doorgaan een deugd te maken van hun open grenzen, zullen ze spoedig uit hun ambt worden gezet door populisten die de stemming van het publiek beter aanvoelen.

Het probleem is dat die mensen vaak ook het fanatieke, kleingeestige nationalisme aanhangen dat Europa in het verleden heeft verscheurd.

Om het bovenstaande te bewerkstelligen zal Europa wetten en verdragen moeten herzien - stappen moeten nemen die vóór de gruwelen in Parijs niet eens besproken konden worden. Wellicht is dit voor Europa het beslissende moment om de weg die het tot dusver heeft bewandeld te heroverwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden