Column Sylvia Witteman

Trap er niet in, water van restaurantkwaliteit héb je thuis al

Kwam het nu wel of niet door Youp van ’t Hek, die legendarische ondergang van Buckler? Het stuk van woensdag gaf geen uitsluitsel, maar het lijkt erop dat Youp vooral het laatste zetje heeft gegeven aan een toch al vrij vies alcoholvrij biertje, in een tijdsgewricht waarin je sowieso een tragische sukkel was als je alcoholvrij bier dronk. En dat etiket met die uiterst lullige broekriem erop hielp ook niet.

Het is nu bijna dertig jaar later. Youp drinkt nog steeds geen alcoholvrij bier, maar de rest van Nederland wél. Het spul is salonfähig geworden. Zelfs mijn tienerzoons drinken het graag, en dat wil wat zeggen, want pubers hebben een fijn afgestemde radar voor wat lullig is. Overigens word ik daar door andere ouders wel op aangesproken: kinderen die alcoholvrij bier drinken zouden daardoor zomaar op écht bier overstappen, zodra ze de kans krijgen. Tsja. Dan kun je ook wel fronsend naar druivensap gaan kijken, want voor je het weet is het wijn. Frisdrank mag ook niet meer, want dat bevat dikmakende suiker, dan wel (ten onrechte) verdachte zoetstoffen. Zelfs melk is zijn gezonde imago kwijt. Wat blijft er dan over? Water. Water is hip.

Mijn vader gaat er prat op dat hij in zijn leven nog nooit een glas water heeft gedronken, en dat zou best waar kunnen zijn. Niemand dronk vroeger water; wij, kinderen speelden hele dagen buiten in de zon zonder aan water te dénken, maar ook wat dat betreft zijn de tijden veranderd. In de jaren zeventig stonden er in de klaslokalen asbakken op de tafeltjes, nu heeft iedere scholier een waterflesje voor zich staan.

Prima, natuurlijk. Water kan geen kwaad, integendeel, en het is nog (bijna) gratis ook. Ons Nederlandse kraanwater is bovendien van uitstekende kwaliteit. Zo gezond en lekker zelfs, dat het ook in flessen wordt gestopt en verkocht als ‘mineraalwater’. Dat kost geld, je moet die flessen naar huis sjouwen, en al dat plastic is een belasting voor het milieu. Je bent, kortom, gek als je flessenwater koopt. Het is al erg genoeg dat er nog steeds restaurants zijn waar je geen kraanwater aan tafel kunt krijgen, alleen maar omdat ze aan flessenwater meer geld kunnen verdienen.

‘Celebrity chef-kok’ Freek van Noortwijk is sinds kort te zien in reclames voor flessenwater. ‘Water van restaurantkwaliteit, dat wil je toch thuis ook?’, zegt hij met een wervende glimlach.

Trap er niet in. Water van restaurantkwaliteit héb je thuis al. Het komt gewoon uit de kraan.

Dus: koop geen flessenwater. Bestel in restaurants nadrukkelijk kraanwater. Als het een beetje meezit, loopt het dan met dat gebakken luchtwater net zo af als met Buckler. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.