ColumnBert Wagendorp

Tot u spreekt: Diederik Gommers, Nationaal Commissaris Corona. Stilte!

Diederik Gommers heeft sinds enkele dagen een Instagramaccount, waarop hij al vijf berichten heeft gepost. Inmiddels zit hij op 299 duizend volgers, die gespannen wachten op meer. Zijn oproep tot een ‘volledige lockdown’ (‘En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks’) reserveerde hij zaterdag voor het AD. Misschien had hij even geappt met zijn vriendin Famke Louise en had die hem uitgelegd dat een intelligente lockdown te ingewikkeld is. ‘Doe maar een domme lockdown Didi, dat begrijpen mensen zoals ik.’

De beminnelijke Gommers (Erasmus MC, OMT) is het populairste karakter uit de dagelijkse coronasoap. Zijn aaibaarheid is een stuk hoger dan die van Ernst Kuipers (Erasmus MC, OMT) – geknipt voor de rol van de bad guy in de volgende Bondfilm. Maar Kuipers’ ambities liggen elders, hij wil liever het volgende kabinet in om de zorg op te schudden. Viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC, OMT) vind ik ook behoorlijk intimiderend, naar haar kijk ik alleen met een mondkapje op.

Vorige week zaten ze met z’n drieën in de online talkshow Lof der Geneeskunst van TV Rijnmond en het Erasmus MC, dat de coronacrisis domineert. Goeie line-up: Kuipers, Koopmans en Gommers zijn mediasterren geworden.

Zou Gommers, voor hij die status verwierf, in het AD ook zo hoog van de toren hebben geblazen, alsof hij was benoemd tot Nationaal Commissaris Corona met vergaande bevoegdheden? Ik denk het niet. In de koestering van de spotlights is hij zichzelf een beetje gaan overschatten, vrees ik. De tv-camera is een duivels ding en verering een valkuil. Hij vergat even dat hij als OMT-lid medeverantwoordelijk was voor de ‘intelligente lockdown’ en de ‘halfzachte maatregelen’ – sowieso een populistische gotspe.

Gommers heeft veel verstand van ic’s en het zou superfijn zijn wanneer hij zich daarop blijft concentreren en zich niet gaat gedragen als het zoveelste opgeblazen ego dat ons wel even zal vertellen wat er moet gebeuren. Gommers is geen econoom, geen socioloog, geen statisticus en geen massapsycholoog – niet eens een viroloog. Hij draagt, en dat is het belangrijkste argument hem vriendelijk te verzoeken even een mediastilte van een maand of wat in te lassen, ook geen politieke verantwoordelijkheid.

Het is momenteel erg modieus te pleiten voor strengere maatregelen, altijd een teken van toenemende wanhoop. We geselen onszelf met de RIVM-cijfers en wijzen verlangend naar landen waar ze wél streng doorpakken – in de meeste gevallen niet met merkbaar meer effect.

Een wat breder denkperspectief zou welkom zijn. In NRC Handelsblad vroeg internist Evelien Peeters zich zaterdag af of het aantal door de coronamaatregelen gewonnen levensjaren wel opweegt tegen de jaren die erdoor verloren gaan, onder meer doordat de zorg voor hart- en kankerpatiënten lijdt onder de corona-obsessie, en de stressniveaus bij zzp’ers, ondernemers en theaterdirecteuren gevaarlijk omhooggaan.

Peeters was een paar weken geleden initiatiefneemster van een open brief met die vraag aan het kabinet. Die werd gekaapt door de types achter ‘Free the people’ en ‘#ikdoenietmeermee’, waardoor het leek alsof Willem Engel hem had geschreven. Daardoor sneeuwde het probleem dat Peeters aan de orde stelde onder en voelden beleidsmakers noch OMT-leden zich geroepen er serieus op in te gaan. Jammer, want dáárover had ik Diederik Gommers graag eens horen uitwijden. Ook al is hij geen medisch ethicus; hij kent wel de dilemma’s van de zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden