Tot mijn vreugde en verbazing is het Story-proza nog steeds niet uitgestorven

Sylvia Witteman
Sylvia Witteman Beeld
Sylvia Witteman

Hoe zou het toch met de roddelbladen gaan, vroeg ik me af. Het antwoord (‘Nou, niet zo best’ ) was binnen dertig seconden gevonden op internet, datzelfde internet dat ongetwijfeld verantwoordelijk is voor de teloorgang van onze ooit zo alomtegenwoordige rioolpers: want waarom zou je € 3,25 betalen voor de Story als je online grátis kunt lezen dat Máxima’s kledinghobby in de miljoenen loopt en dat Dionne Stax’ grote liefde haar wéér het nakijken geeft?

Toen Story net was opgericht (ik weet het nog goed, het was in 1974 en mijn ouders spraken er schande van, want dat moest van Vrij Nederland) haalde het blaadje al gauw de onvoorstelbare oplage van bijna 700 duizend exemplaren; daar is nu amper 10 procent van over. We moeten elkaar helpen in de journalistiek, dus ik rende naar buiten om Story te kopen, bij de sigarenboer, want zo hoort dat.

Dat was lang geleden! Ik kende bijna niemand uit ‘het wereldje’ meer, bleek na enig bladeren. Joep Sertons, Gerard Ekdom, Gijs Staverman, Igone de Jongh... nooit van gehoord. Ha, Gordon, die wél. ‘Kiest Gordon alsnog voor lievelingsminnaar Adriaan... die hij eerder wilde VERMOORDEN?’ was de kop. ‘Het eerste half jaar met hem was fantastisch’, aldus Gordon over Adriaan. ‘Mooie jongen, heerlijk lijf, een lul van hier tot om de hoek.’ Jeetje! In mijn tijd waren ‘schuinsmarcheerder’ en ‘liefdesbaby’ wel zowat de smerigste woorden die je tegenkwam in Story, en nu opeens die lul tot om de hoek? Ik zag hem voor me, compleet met scherpe bocht.

En kijk eens aan, daar was Belinda Meuldijk, die vertelde dat haar levensmotto ‘carpe diem’ is en dat ze graag naar ‘onbekende plekken op deze aarde’ reist: zo had ze onlangs met een helikopter over de Grand Canyon gevlogen. Ik zou zeggen: niet doorvertellen, Belinda, voor je het weet wordt de Grand Canyon een publiekstrekker van jewelste.

‘Ex-vrouw Tiger Woods verlaat strandvilla’, ‘Pijnlijk weerzien Johnny Rep met puberzoon’, de rubriek ‘Schatje van de week’ (geen lekker wijf , maar een lief egeltje), ‘Smullen met Sonja’ (Sonja Bakker, that is, die blijkbaar wel héél ingrijpend bekeerd is van het afslanken: ze geeft, half april, een midwinters recept voor stamppot met aardappelpuree, crème fraîche, kaas, ham en noten. Ook de rubriek ‘VIP culinair’ geeft te denken: ene Fred van Leer (‘stylist’) verklaart desgevraagd dat patat zijn lievelingseten is (‘Ik vind dat het allerlekkerste. Met of zonder saus. Ik ben echt een patatman. Het mag overal bij’), maar dat hij onverwachte visite graag ‘een Spaans gerecht’ voorzet: ‘paprika’s, aubergine, ui en heel veel gehakt in een pan en dat heel lang laten sudderen. Zeker 3 uur. Dan is het een zachte massa en gooi ik er maggi bij voor de lekkere smaak.’ Waarschijnlijk is de ‘onverwachte visite’ tegen die tijd allang weer weg, want 3 uur wachten is wel erg lang, op een zachte massa met maggi. Misschien toch maar beter gewoon patat halen?

In ‘De modemisser van de week’ wordt Miljuschka Witzenhausen genadeloos berispt: ‘Hier gaat zo’n beetje alles mis wat er mis kan gaan. Ik schrik me wezenloos. Ze lijkt veel zwaarder dan ze is. Het effect van een gestopte worst.’ In de rubriek ‘In beeld’, ten slotte, zien wij Mark Rutte optimistisch grijnzend door Den Haag stappen; in de begeleidende tekst wordt gerept van ‘de goedlachse premier’, ‘een eenvoudige vrijgezellenflat’, ‘de hofstad’, ‘de benenwagen’, ‘snode opponenten’, ‘het nuchtere VVD-boegbeeld’ en ‘struikelen over een onderste steen die onvoorzien bovenkwam’.

Ik was verheugd en verbaasd te zien dat dergelijk proza nog steeds niet is uitgestorven.

Laten we er zuinig op zijn. Lees Story.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden