Opinie

Topman Unilever: Mondiale klimaatbeweging is groter dan Donald Trump

Het Akkoord van Parijs staat voor een wereldwijd engagement tot actie, ook na Trumps afwijzing ervan, betoogt Unilevertopman Paul Polman.

Activisten van Greenpeace protesteren in Praag tegen het besluit van Donald Trump om het klimaatverdrag op te zeggen.Beeld reuters

De gebeurtenissen van vorige week zullen bij hen die aanwezig waren bij de klimaatconferentie van Kopenhagen in 2009, soortgelijke gevoelens van teleurstelling, boosheid en zelfs ongeloof oproepen: in het licht van alle bewijslast, slaan politici de bal soms mis.

Maar de verdoemde Kopenhagen-top heeft een nieuwe generatie klimaatpleiters aangespoord. Mensen zijn vastberaden de strijd te voeren voor klimaatmaatregelen die de economische groei beschermen, banen scheppen, de luchtkwaliteit en de volksgezondheid verbeteren én een stabiel klimaat voor toekomstige generaties veiligstellen.

Het resultaat was het historische Akkoord van Parijs. Een juridisch bindend kader voor landen om samen te werken in het nastreven van deze doelen. De bijna universele aanvaarding was een signaal dat mensen zich realiseerden dat versnelde klimaatactie een vorm van verlicht eigenbelang is. We kwamen op een punt waar de kosten van inactiviteit hoger waren dan de kosten van actie.

Dat is wat de beslissing van de Amerikaanse president van de afgelopen week zo onbegrijpelijk maakt. Ik blijf hoopvol dat hij zijn standpunt opnieuw zal overwegen, als meer bewijzen aan het licht komen over de gevolgen ervan voor de Amerikaanse economie.

Dankzij de richting die in Parijs werd uitgezet, is de verwachting dat de markt voor innovatieve schone energie en energie-efficiënte technologieën snel zal uitbreiden. Specifiek wordt verwacht dat het akkoord een groeipotentieel van 12 biljoen euro zal ontgrendelen tegen 2030, omdat bijna tweehonderd landen hun inspanningen willen versnellen om de klimaatverandering aan te pakken.

De VS zijn de thuisbasis van veel toonaangevende bedrijven die goed gepositioneerd zijn om een groeiend deel van deze wereldmarkt in te nemen. Een wereldmarkt die nu al meer dan 3 miljoen clean energy-banen oplevert met de mogelijkheid tot nog veel meer banen. Deze kans verzilveren wordt echter moeilijker te realiseren buiten het akkoord.

Ondertussen zijn veel van de banen die volgens de tegenstanders van het Akkoord van Parijs worden bedreigd door de overgang naar een koolstofarme economie, in gevaar door andere onstuitbare factoren. Toenemende mechanisatie en automatisering in veel industrieën - inclusief de Amerikaanse kolenmijnindustrie - is de onderliggende oorzaak van deze verschuivingen, niet de inspanningen tegen klimaatverandering.

Paul Polman is CEO van Unilever.Beeld Nederlandse Freelancers

Naarmate economieën zich verder ontwikkelden, is ook altijd de aard van het werk veranderd. Onze rol als leiders bestaat erin om een rechtvaardige overgang te waarborgen. Een overgang waar degenen die verliezen buiten hun schuld, in de nieuwe economie worden voorzien van een alternatief levensonderhoud. Duurzame ontwikkeling en klimaatactie als prioriteit stellen, en het grijpen van de economische voordelen die hieraan verbonden zijn, is onze beste kans om een nieuwe economie op te bouwen die voor iedereen werkt, overal.

Ik ben opgegroeid in een kleine stad in Nederland die jarenlang het centrum van de textielproductie was. Er werken nu nog maar weinigen in de textiel, omdat de banen naar het buitenland verhuisd zijn en er nieuwe industrieën werden opgericht. En hoewel de overgang toen ongetwijfeld moeilijk was, bleek de toekomst voor de grote meerderheid rooskleuriger dan het verleden.

Maar dit gaat over meer dan persoonlijke anekdotes. De Global Commission on the Economy and Climate toonde aan dat een koolstofarme overgang, met meer investeringen in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, schone steden, beter landgebruik en een lage koolstofinfrastructuur, ons de beste kans biedt op hogere economische groei in de komende decennia, met een noodzakelijke investering van 80 biljoen euro aan duurzame infrastructuur wereldwijd tegen 2030.

En dan hebben we het nog niet over de morele argumenten en onze verantwoordelijkheid om kwetsbare gemeenschappen te beschermen, nu maar ook in de toekomstige generaties die ons zullen volgen. Elke actie die onze inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken wil vertragen, kan de meest kwetsbaren voor de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden alleen maar schaden, of dat nu in New Orleans of Papoea-Nieuw-Guinea is. Zelfs in de ontwikkelde wereld zou klimaatinstabiliteit onze kinderen en kleinkinderen opzadelen met een verhoogde grondstofschaarste en economische problemen die ze niet hebben verdiend.

Daarom is het antwoord van duizenden zakenleiders, burgemeesters, staatshoofden zo snel en zo sterk geweest. Daarom is het antwoord van de Europese en Chinese politieke leiders zo krachtig. En het is ook daarom dat we nog meer dan ooit vastberaden zullen doorgaan.

Daarom moeten we het Akkoord van Parijs vandaag vieren, de overeenkomst die we allemaal samen hebben helpen creëren. Een overeenkomst die ook meer is dan een juridisch document, maar een gedeeld wereldwijd engagement om over te gaan tot actie, om een betere richting te geven aan onze bedrijven, onze steden en onze wereld. Een wereldwijde beweging van deze kracht is groter dan elke natiestaat, elke persoon. En daarom zullen we samen slagen om klimaatverandering aan te pakken en een mooiere toekomst te bouwen, voor iedereen.

Paul Polman is ceo van Unilever

Misschien vindt u dit ook interessant

Het is geen ramp dat VS uit klimaatakkoord stappen
Dat Trump de Verenigde Staten terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs, hoeft geen ramp te zijn, betoogt journalist Marco Visscher. 'Als hij zich werkelijk pragmatisch opstelt en economische groei najaagt, zal hij juist ruimte moeten maken voor technische doorbraken op het gebied van schonere energie.'

Lang leve kernenergie: de oplossing voor een schone wereld
Het volgende kabinet moet de uitstoot van broeikasgas flink terugdringen. Dat lukt niet zonder kernenergie, en dat hoeft ook niet. De bezwaren daartegen zijn sterk overtrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden