commentaarraoul du pré

Topdrukte in de vaccinatiestraten, dat zou pas goed zijn voor het nationale humeur

null Beeld

Van de weeromstuit lijkt zelfs het kabinet de moed te verliezen. Dat kunnen we nu niet gebruiken.

Bij alle kritiek die er in het afgelopen jaar op vele momenten mogelijk was op het corona­beleid van premier Rutte en minister De Jonge, moet toch ook dit gezegd: zelf hielden zij altijd op bewonderenswaardige wijze de moed erin. Er was geen probleem of ze lieten weten dat er met man en macht aan werd gewerkt. Binnen afzienbare termijn zouden we nog versteld staan van wat een klein land vermag.

Daarom viel het extra op hoezeer dinsdagavond de fut er opeens uit leek. Het toch al murw gebeukte land kreeg een coronapersconferentie voor de kiezen waarin al het perspectief voor de korte termijn resoluut werd weg­geblazen en waarin de bewindslieden zelf ook vooral de nadruk legden op weerbarstigheid van de hele situatie. Verder hadden ze weinig te bieden.

Daardoor werd het een hoogst onbevredigend schouwspel, vooral omdat op dezelfde dag duidelijk werd hoezeer Nederland nog steeds worstelt met het uitrollen van de vaccinatiecampagne. Honderdduizenden vaccins liggen inmiddels op de plank, te wachten op een arm. Zorgverleners, van ziekenhuizen tot huisartsenpraktijken, roepen steeds luider dat ze er klaar voor zijn, als ze nou maar gewoon bevoorraad worden. De klachten van mensen die al aan de beurt zijn maar veel moeite moeten doen om een ­afspraak te krijgen in een vaccinatiestraat, bevorderen het beeld van grote daadkracht niet.

Dat begint met de dag meer te wringen. Want natuurlijk is in de samenleving ‘de rek eruit’, zoals minister Kaag vaststelde. Het debat daarover in de ministerraad heeft ze verloren, maar daarmee is het probleem niet weg. Dat hetkabinet nu geen ruimte ziet om de coronaregels te versoepelen, is heel goed voorstelbaar. Ook kan het weinig doen aan de leveringsproblemen van farmaceut AstraZeneca. Maar het zou wel helpen als onomstotelijk duidelijk was dat intussen alles op alles wordt gezet om zo snel mogelijk alle vaccins die wél voorradig zijn ook te gebruiken.

Het RIVM bezwoer woensdag in de Tweede Kamer dat dit ook gaat gebeuren, maar dat was dus pas nadat het chagrijn binnen en buiten de Kamer alweer had toegeslagen. Als Rutte en De Jonge hun persconferentie niet waren begonnen met hun verzoek om begrip, maar met een vast­beraden plan om binnen twee weken de hele opgebouwde voorraad met man en macht weg te prikken, was niet alleen hun eigen stemming, maar ook die in het land nu anders geweest.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden