OpinieSchone economie

Top bedrijfsleven vraagt regering de Europese Green Deal te omarmen

Herstel de focus op de lange termijn. Zo komt Nederland sterker én duurzamer uit de coronacrisis, betogen Jan Peter Balkenende (voorzitter DSGC), Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) en een keur aan topmanagers van multinationals.

Op het dak van een boerderijstal worden zonnepanelen gelegd.  Beeld Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn
Op het dak van een boerderijstal worden zonnepanelen gelegd.Beeld Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn

Crises brengen ook het beste in mensen naar boven. De afgelopen maanden sloegen ­bedrijven en over­heden de handen ineen om in recordtempo creatieve initiatieven te lanceren in de strijd tegen corona. Denk alleen al aan het opzetten van een wereldwijde luchtbrug voor medische apparatuur, het verveelvoudigen van de productie van desinfecterende middelen en de fabricage van andere medische hulpmiddelen.

Nu we van crisis naar herstel gaan, is het zaak om elkaar te blijven vasthouden en de succesvolle manier van samenwerken in te zetten voor die andere grote uitdagingen van onze tijd. Herstel dus met een focus op de lange termijn. Hoe?

De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vormen een kompas voor een Nederlands herstelplan. Deze zeventien duurzame doelen beogen binnen tien jaar van de wereld een betere plek te maken. De doelen helpen de risico’s van klimaatverandering te verminderen, de economie in te richten op duurzame groei en toe te werken naar een inclusieve maatschappij, waarin iedereen meetelt. Volgt Nederland de koers van dit kompas, dan kan het helpen sterker uit de coronacrisis te komen.

Wij, acht Nederlandse multinationals verenigd in de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) en VNO-NCW, maken ons sterk om de Sustainable Development Goals te verankeren in onze manier van werken. Zo willen we economische, ecologische en sociale waarde creëren. Maar daarmee zijn we er niet.

Samen aangrijpen

De omvang van de investeringen voor herstel is gigantisch en de tijdsdruk is groot. Alleen samen kunnen we het herstel aangrijpen om sterker en duurzamer uit de crisis op te staan. Concreet vragen wij de Nederlandse regering ondernemers zekerheid te bieden en de volgende punten serieus in overweging te nemen.

Ten eerste vragen wij de regering om de Europese Commissie te steunen in haar voornemen de Green Deal op te nemen als kernelement van het EU-herstelplan. Door het omarmen van de ambities van de Green Deal richting een klimaatneutraal Europa in 2050 versnellen we de wereldwijde duurzaamheidstransitie, wat leidt tot Europese economische groei, miljoenen nieuwe banen én een gezondere bevolking. De voorwaarde is een level playing field op wereldniveau. We moeten voorkomen dat het Europese bedrijfsleven wordt weggeconcurreerd door ongelijke voorwaarden op het vlak van duurzaamheid.

Ten tweede dienen de investeringen die uit het herstelplan voortvloeien, bij te dragen aan het realiseren van de Sustainable Development Goals van de VN. De economische steun van overheden en financiële instellingen aan bedrijven die door de pandemie zijn getroffen, is voor de korte termijn essentieel. Voor het verdienmodel van onze economie op de lange termijn zal het van belang zijn om juist te investeren in duurzame oplossingen. Wend daarom het Europees Herstelfonds aan om te investeren in een infrastructuur voor schonere energie, in schonere mobiliteit waaronder duurzame brandstoffen, in circulaire productie en consumptie en in het ontwikkelen van duurzame vaardigheden onder de beroepsbevolking. Door op deze zaken in te zetten, ontwikkelen we producten en vergaren we kennis die wij weer internationaal kunnen exporteren.

Versneld uitvoeren Klimaatakkoord

Ten derde moeten wij er als Nederland voor zorgen dat het Nederlandse Klimaatakkoord overeind blijft staan en indien mogelijk zelfs versneld wordt uitgevoerd door aanvullende investeringen. Dat kan volgens ons door de vrijgemaakte bedragen voor herstel na de coronacrisis heel gericht in te zetten, waarbij we in samenwerking duidelijke kaders en richtlijnen creëren. Wij tonen ons bereid daaraan bij te dragen.

Sterker, we zijn er al mee bezig. Vóór de coronacrisis heeft de Dutch Sustainable Growth Coalition bijvoorbeeld het proefproject ‘Clean Shipping’ opgezet, met veelbelovende resultaten voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in de containerscheepvaart. En tijdens de crisis ondernam onze coalitie al snel actie om de gezondheidszorg en andere hulpbehoevende sectoren te ondersteunen.

Door nú te handelen met de Sustainable Development Goals als gemeenschappelijke agenda houden we de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor ons milieu en onze samenleving zo klein mogelijk. Binnen, maar ook buiten onze landsgrenzen. De bijdrage van het bedrijfsleven kan groot zijn. Laten we samen investeren in een schone en inclusieve economie. We kijken ernaar uit om met de Nederlandse en de Europese overheid te werken aan een duurzame toekomst.

Samen met 250 andere bedrijven hebben de multinationals van de DSGC hun steun uitgesproken voor ‘Green Recovery’.

Jan Peter Balkenende (voorzitter DSGC), Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Dolf van den Brink (ceo Heineken N.V.), Pieter Elbers (president & ceo KLM), Annemarieke de Haan (general manager Unilever Benelux), Frans van Houten (ceo Philips), Marjan van Loon (president-directeur Shell Nederland), Hein Schumacher (ceo FrieslandCampina), Thierry Vanlancker (ceo AkzoNobel), Dimitri de Vreeze (co-ceo Koninklijke DSM).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden