Commentaar

'Toon het nut aan van de 'Fyra onder de poeptesten''

Het RIVM ondergraaft het doel van bevolkingsonderzoek als het gaat morrelen aan de criteria, schrijft Carlijne Vos in het commentaar van de Volkskrant.

Beeld anp

Artsen en de Gezondheidsraad hadden al gewaarschuwd voor dit scenario vanwege twijfels aan de kwaliteit van de gekozen test. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de waarschuwingen echter in de wind geslagen en welbewust gekozen voor de 'Fyra onder de poeptesten', zoals de testbuis van Italiaanse makelij vanwege de aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding werd genoemd.

Verhoogde drempel
Om te voorkomen dat het darmkankeronderzoek nu een typisch geval van goedkoop-duurkoop wordt, heeft het RIVM besloten de drempel voor vervolgonderzoek te verhogen. Deze klungelige noodgreep ondergraaft het doel van het bevolkingsonderzoek volledig. Burgers weten nu niet waar ze aan toe zijn. Wordt hun nu terecht een vervelend vervolgonderzoek bespaard of niet? Een verhoogde drempel kan er immers ook toe leiden dat kankergevallen worden gemist.

Het screenen op darmkanker was al onderhevig aan kritiek. Volgens de Gezondheidsraad zou screening van alle mensen tussen de 55 en 75 jaar 1.400 tot 2.400 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen. Sceptici wezen er echter op dat te veel mensen een pijnlijk kijkonderzoek (coloscopie) zullen moeten ondergaan om dit resultaat te bereiken, terwijl ze er zelf geen baat bij hebben en daarbij bovendien het risico lopen op een bloeding of darmperforatie.

RIVM heeft de schijn tegen
Wanneer het RIVM nu ook nog gaat morrelen aan de criteria voor vervolgonderzoek maakt het zich wel heel ongeloofwaardig. En dat is niet de eerste keer. Eerder lag het instituut onder vuur omdat het de noodzaak van bevolkingsvaccinatie voor - vooral de Mexicaanse - griep en baarmoederhalskanker niet overtuigend wist over te brengen. Daarbij wekte het instituut de schijn zich voor het karretje van de farmaceutische industrie te hebben laten spannen.

Het kabinet moet het RIVM nu opdragen om nut en noodzaak van het bevolkingsonderzoek met de Italiaanse poeptest aan te tonen. Lukt dat niet, dan moet het kabinet zijn verlies nemen en een beter preventieplan ontwikkelen

Carlijne Vos is economie-redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden