Tolerantie voor seksistisch gedrag smelt sneller dan poolijs, ongeacht waar het wiegje van de dader staat

Weet u nog, dat akkefietje met Mel Gibson? Ooit ontvlamde deze zeer rooms-katholieke Hollywoodster in woede na een aanhouding vanwege te hard rijden. Hij informeerde bij de betreffende agent of hij Joods was. Riep: 'Fucking Jews!' Deelde mee dat Joden verantwoordelijk waren voor Alle Oorlogen in de Hele Wereld. Toen zijn messcherpe analyse alom tot ophef leidde, zei hij dat hij het heus niet zo kwaad had bedoeld. Maar ja. Hij had die avond te veel gedronken.

Ook de 24-jarige Sofiane Boussaadia, alias rapper Boef, wist niet hoe snel hij deze week naar de fles moest wijzen. Hij had in de nacht van Oud op Nieuw drie jonge vrouwen die hem een lift gaven afgeserveerd als kechs - straattaal voor sletten of hoeren.

Een dag later maakte hij het nog bonter. Een goeie vrouw, betoogde hij in een bibberig filmpje, dient thuis te zitten, lief te zijn, te studeren en naar papa en mama te luisteren. Derhalve is een vrouw die zich in het nachtleven begeeft, drinkt en korte rokjes draagt een kech. ('Klaar.')

Pas toen die exegese óók verkeerd viel, ging hij door het stof - naar verluidt op aandringen van zijn management. Hij zei dat hij het heus niet zo kwaad had bedoeld. Maar ja. Hij was die nacht in 'een dronken bui' geweest.

Nu zijn er nogal wat mensen die nogal graag het glas heffen. Doen ze dat al te gretig, dan is de variatie eindeloos. Bij de een leidt drankgebruik tot grote vrolijkheid, bij de ander tot peilloze somberheid. De een houdt niet op met babbelen, de ander hult zich in stilzwijgen. Vriend X heeft als bij toverslag de gehele mensheid even lief, vriendin Y kan de drang niet weerstaan om haar gezelschap eindelijk eens de waarheid te zeggen.

Maar niemand ventileert dankzij Koning Alcohol plotseling antisemitische of misogyne opvattingen. Dat doe je alleen als je die toch al bezit.

Niet zo gek dat de excuses van de rapper tot op heden geen indruk wisten te maken - behalve natuurlijk bij het legertje activisten. Zij riepen meteen dat hier sprake was van racisme en discriminatie. (Net als trouwens hijzelf deed.) Mensen van kleur, tweette een van hen, 'worden gewoon 2 keer zoveel gestraft voor de zelfde daden die witte mensen maken!' Ofwel: als zij zich aan vrouwonvriendelijkheid bezondigen, halen wij de schouders op.

Rapper Boef treedt op tijdens Future Urban Legends in de Ziggo Dome. Foto anp

O ja?

Thierry Baudet kreeg er flink van langs vanwege zijn achterlijke denkbeelden over de vrouwelijke lust (een actiegroep besmeurde zijn voordeur). De GeenStijl-redactie ontketende een petitie na haar oproep tot virtuele aanranding van een Volkskrant-journalist (ik ondertekende ook). Frank Dane van Radio 538 moest publiekelijk spijt betuigen nadat hij een streaker had geregeld voor een piepjonge zangeres. En was er iemand die de knaapjes van het Groningse studentencorps Vindicat vergoelijkte toen die sletlijsten bleken bij te houden? Gelukkig niet.

Met dank aan de #MeToo-beweging smelt de tolerantie voor seksistisch gedrag de laatste tijd sneller dan het poolijs - ongeacht waar het wiegje van de dader heeft gestaan. Terecht. Abjecte opvattingen over het vrouwelijk wezen zijn nu eenmaal niet exclusief toe te schrijven aan een zekere afkomst, hoe graag tribale denkers ter rechter- én ter linkerzijde dat ook zouden willen.

Intussen zou het wel heel mal zijn om de oren te sluiten voor wat jonge vrouwen met een migrantenachtergrond zelf vertellen. Zij herkenden in de tirade van rapper Boef een sentiment waar zij in hun gemeenschappen gedurig tegenaan lopen: je bent madonna of hoer. Want wee je gebeente als jij je permitteert wat je broer zich moeiteloos kan permitteren. Deze jonge vrouwen hebben daar schoon genoeg van. Zij zijn niet geholpen met cultureel gejij-bak. Ze verdienen ons aller onvoorwaardelijke steun.

Wil ik dan dat het ventje de mond wordt gesnoerd? Welnee. Onwelriekende ideeën - om Karel van het Reve te parafraseren - zullen niet van de aardbodem verdwijnen door de uiting ervan te verbieden.

Uiteindelijk zal wat rapper Boef heeft gedaan een zegen blijken te zijn. Niet eerder zag ik zoveel verontwaardiging over de valse moraal die hij als geen ander verwoordde. Niet eerder stond die zo pijnlijk te kijk.