Tofik, help me!

Open brief aan Groen Links kamerlid Tofik Dibi

Het spijt mij dat ik onze afspraak moet afzeggen maar onze veiligheid en die van pers en genodigden woog nu eenmaal zwaarder dan de presentatie van mijn boek. Ook al ben ik er nog zo trots op. Wel wrang overigens, dat alleen al de titel van het boek Islamofobie? Een nuchter antwoord' bij de zaalverhuurder zodanige angstvisioenen opriep, dat het evenement moest worden afgelast. Zouden wij de enigen zijn die niet aan islamofobie lijden?

Na de verkiezingsoverwinning van de PVV bij de Europese Verkiezingen, richtte u zich middels een open brief in deze krant tot 'u die op de PVV stemt'. Ik verbaasde me er over dat u van mening leek te zijn dat mensen die op de PVV stemmen volgelingen zijn van de heer Wilders.

Leidend
In een goed functionerende democratie zijn parlementsleden immers vertegenwoordigers van het volk. Van hen mag verwacht worden dat ze een goed onderbouwde, inspirerende, mogelijk leidende rol vervullen in het politiek debat, maar de kiezers zijn niet hun volgelingen. Alleen al om dit misverstand uit de wereld te helpen, wilde ik op uw uitnodiging ingaan. Daarnaast vond ik het van politieke moed getuigen dat u, geheel tegen de partijstroom inroeiend, opriep PVV stemmers niet als xenofoben en racisten weg te zetten.

Ons gesprek had een verbazingwekkend openhartig karakter en beviel me om die reden uitstekend. Dat laatste gold blijkbaar ook voor u, want u vroeg zelf of ik ideeën had voor een voortzetting van onze dialoog. Daarop spraken we af dat u een eerste exemplaar in onvangst zou nemen van het boek dat ik aan het afronden was. Een boek over het merkwaardige maar politiek uitzonderlijk belangrijke begrip 'islamofobie'.

Nuchter
Hoe je het ook wendt of keert: het dossier waar we hier over spreken is overduidelijk verbonden met zeer heftige emoties en behoeft dringend een nuchter antwoord.
Spanningen tussen mohammedanen en niet-mohammedanen manifesteren zich in Nederland gelukkig niet in de vorm zoals ze dat in Thailand, Nigeria, Egypte, Irak, Pakistan etc doen.

Maar ook hier nemen de spanningen toe en die toename gaat gepaard met angsten.
Er zijn mensen die vrezen dat de aangroeiende kritiek op de mohammedaanse ideologie onontkoombaar gevolgd zal worden door geweld tegen mensen die zichzelf moslim noemen.

Anderen zijn van mening dat jongeren door die kritiek of door het benoemen van de oververtegenwoordiging van jongens van Marokkaanse afkomst in de misdaad- en werkloosheidsstatistieken, slechter gaan presteren in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de wijk.

Weer anderen vrezen juist dat toegeven aan een groeiende invloed van het mohammedanisme onontkoombaar een steeds assertievere of zelfs ronduit imperialistische opstelling onder mohammedanen aanmoedigt. U stelde in uw brief dat '...de dreiging van de radicale islam voor mij net zo groot is als voor u'. Dat klopt, maar de angst voor bedreiging, en daar hebben we het inmiddels over, is zo mogelijk nog groter. En dat houdt niet alleen voor u en mij een gevaar in, het bedreigt de gehele maatschappij. Het noodgedwongen afblazen van onze ontmoeting is daarvan een schrijnend voorbeeld.

Motto
Het motto van het boek ‘Islamofobie? Een nuchter antwoord’ luidt: 'de boel uit elkaar houden, dat is het dus'. Fundamentalistische predikers en mohammedaanse politici met dubbele agenda moeten genadeloos het vuur aan de schenen worden gelegd om hun gezag bij de ‘culturele mohammedanen’ te ondermijnen; het wij-zij-denken dat besloten ligt in het venijnige oemmaconcept, moet worden tegengegaan. Een kloof tussen democratisch gezinde mensen met een mohammedaanse en/of Marokkaanse achtergrond en andere vrijheidslievende mensen, moet echter zeer beslist voorkomen worden.

Graag had ik u deze week een exemplaar overhandigd maar zoals gezegd, directeur Michiel Middendorf van het zalencomplex had de droeve taak mij te melden dat '…[ik] uw verzoek om een boekpresentatie te houden in het World Forum niet kan honoreren. Ik kan de veiligheid van mijn collega’s, uw gasten en u zelf niet garanderen en om die rede is het, mijns inziens, niet verantwoordelijk om dit evenement plaats te laten vinden.'
Een bijeenkomst voor pers en genodigden nota bene!

Vragen
Ik wil u daarom iets vragen. Bent u bereid om samen met mij niet alleen te strijden tegen racisme en mohammedaans extremisme, maar ook tegen het gevaar dat groter is dan die beiden samen: het gevaar dat schuilt in deze ziekelijke angst. De angst die in de jaren 70, ten tijde van de oliecrisis, bedrijven er toe bracht niet-Joodverklaringen af te geven om hun lucratieve contracten met Arabieren niet in gevaar te brengen. De angst die werkgevers er toe bracht Wilders aansprakelijk te willen stellen voor eventueel exportverlies vanwege Fitna. De angst die zelfs het overhandigen van een boek onmogelijk maakt.

Nog concreter: wilt u met mij op zoek naar een exploitant die het wel aandurft ruimte te verhuren voor een bijeenkomst waarop ik aan u, een ex-moslima van Marokkaanse afkomst en aan een autochtone linkse blogger een eerste exemplaar van mijn boek overhandig in aanwezigheid van pers en genodigden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden