COMMENTAARFrank van Zijl

Toeristen weren via coffeeshopbeleid is geen goed idee

Het verlichten van de toeristische druk op de stad met een lokaal coffeeshopbeleid draagt grote risico’s in zich.

Frank van Zijl
Een klant plaatst een bestelling in een coffeeshop in de binnenstad van Amsterdam. Beeld ANP
Een klant plaatst een bestelling in een coffeeshop in de binnenstad van Amsterdam.Beeld ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil ongewenst toerisme in de stad aanpakken door buitenlandse bezoekers de toegang tot coffeeshops te belemmeren.

In de nabije toekomst zouden, als het aan haar ligt, alleen nog ingezetenen hun joints er mogen kopen en nuttigen, beleid zoals dat ook in de grensstreek met een zeker succes wordt toegepast.

Halsema denkt zo twee vliegen in één klap te slaan: de onmiskenbare overlast in de stad terugdringen en tegelijkertijd meer greep krijgen op de aan- en verkoop van softdrugs in de hoofdstad. Pragmatisme dus via de voor- en achterdeur van de coffeeshop.

Zij verwacht dat door het weren van miljoenen toeristische blowers het aantal van 166 verkooppunten van softdrugs (deels in handen van ketens) drastisch zal afnemen. Voor de kleinschalige bonafide zaken die overblijven zet zij de achterdeur verder open: er komt een verruiming van de toegestane handelsvoorraad, zodat coffeeshophouders minder afhankelijk worden van koeriers die uit het illegale circuit steeds nieuwe waar moeten aanvoeren.

Halsema breekt met het beleid van haar voorganger Eberhard van der Laan, die zich nog maar enkele jaren geleden fel verzette tegen de wietpas (het zogeheten ingezetenencriterium). Anders dan in grensgemeenten blijft de toerist in Amsterdam hangen, redeneerde hij. Die rookt zijn joint in de coffeeshop en bezorgt geen grote overlast zoals dronken Britten op de Wallen. Dat wordt anders als die toerist zijn spul via illegale straathandel moet verkrijgen, waar straks gebrekkig toezicht op is, waar minderjarigen gemakkelijk hun slag kunnen slaan, en waar geen onderscheid meer bestaat tussen hard- en softdrugs.

Het verlichten van de toeristische druk op de stad met een lokaal coffeeshopbeleid draagt zo grote risico’s in zich. Het Amsterdamse gemeentebestuur kan zich beter focussen op de markt van (illegale) verhuur van kamers. Bestrijding van de illegale drugsmarkt dient te geschieden langs een andere weg. Vijftig jaar soebatten over het gedoogbeleid heeft diepe sporen getrokken in tal van steden en heeft miljardenwinsten met drugshandel aangejaagd. De aanvoer van softdrugs via de achterdeur dient eindelijk op nationaal niveau te worden geregeld, en wel in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden