OpinieCommentaar

Toerisme is moeilijk in te dammen, maar kan wel beter over het hele land worden verspreid

Toeristen in de Amsterdamse regen.Beeld ANP

Het gemeentebestuur van Amsterdam moet zich er enigszins onmachtig bij voelen: hoewel het al bijna drie jaar geleden een bouwstop voor hotels afkondigde, werd vrijdag het grootste hotel van de stad, met 650 kamers, feestelijk geopend. En daar blijft het niet bij. De komende jaren zal de reeds aanzienlijke beddencapaciteit in de hoofdstad verder worden uitgebreid. Nu worden de gevolgen zichtbaar van de bouwvergunningen die in een verder verleden, vaak tijdens de economische crisis van tien jaar geleden, zijn afgegeven.

Het onvermogen van Amsterdam om het toerisme aan banden te leggen, is echter niet alleen aan de varkenscyclus in de bouw toe te schrijven. Aanpalende gemeenten hebben zich weinig gelegen laten liggen aan de pogingen van Amsterdam om zichzelf te behoeden voor het treurig lot van Venetië, dat inmiddels veel meer buitenlandse toeristen dan eigen inwoners huisvest. En al die mensen die de nieuwe hotels in Hoofddorp, Halfweg en Zaandam bevolken, zullen meteen na het inchecken toch echt naar Amsterdam willen.

Amsterdam zal die ontwikkeling, onderdeel van de toegenomen wereldwijde mobiliteit, hooguit kunnen ontmoedigen. Ze zal de particuliere verhuur van kamers, of hele huizen, aan toeristen verder moeten beteugelen. Ze kan de toeristenbelasting verhogen, zodat ze niet alleen indirect (via belasting van het midden- en kleinbedrijf) maar ook rechtstreeks aan het toerisme verdient. Ze kan nog meer (grote) cruiseschepen uit het centrum weren. En ze kan, zoals musea dat doen, overwegen op drukke dagen een toelatingsstop in te voeren.

Bovenal zal de Amsterdam-promotie meer het karakter moeten aannemen van Holland- of Nederland-promotie. Nu worden toeristen nog naar Haarlem of het Muiderslot gelokt met een verwijzing naar hun nabijheid ten opzichte van Amsterdam. Aan de spreiding van het toerisme en de daarmee samenhangende ontlasting van Amsterdam levert die benadering hoegenaamd geen bijdrage. Maar ook als andere Nederlandse bestemmingen worden aangeprezen, zullen toeristen uit steeds meer herkomstlanden blijven komen. Met alle lusten en alle lasten van dien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden