OPINIE

Toegang tot breedbandinternet is een wereldwijde levensader én een mensenrecht

Corona heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk toegang tot internet is om in de maatschappij mee te doen. De mondiale digitale kloof moet daarom rap worden gedicht, betoogt Eelco Keij.

Kinderen spelen computerspelletjes in een internetcafé in Gaza Stad. Beeld Getty Images
Kinderen spelen computerspelletjes in een internetcafé in Gaza Stad.Beeld Getty Images

In 2019 introduceerde Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, een Digitale Agenda, met de focus op ‘digitale kansen voor internationaal perspectief’. Achteraf een jaar te vroeg, deze strategie: in het coronatijdperk nu, en ook erna, heeft het woord digitaal een blijvend nieuwe inhoud gekregen. Digitaal is plots niet meer nice to have, maar de versnelde essentie van een nieuwe wereldorde.

De inzet van de Digitale Agenda uit 2019 was ‘het ondersteunen van overheden in ontwikkelingslanden op het gebied van wet- en regelgeving en van maatschappelijke organisaties ten behoeve van hun eigen digitale veiligheid en het vergroten van vrijheid online). Ongekend: deze meerjarenstrategie is in minder dan een jaar volledig achterhaald.

Toen de wereld vorig jaar op slot ging, werd binnen 24 uur duidelijk wie de haves en have-nots zijn. Of je nu over diensten spreekt in de gezondheidssector, de financiële sector, de banensector of over de onderwijssector: zonder toegang tot en goed gebruik van breedband-­internet kun je geen gebruik maken van die diensten en sta je gelijk op achterstand – een achterstand die dagelijks groter wordt.

Want cijfers liegen niet. Sinds het uitbreken van de pandemie is het duidelijk geworden dat slechts 2,5 tot 3 miljard mensen – van de 7,8 miljard wereldwijd – toegang hebben tot breedbandinternet en dit ook kunnen betalen. Experts geven aan dat nog eens 2,5 tot 3 miljard mensen weliswaar toegang hebben tot breedband, maar het niet kunnen betalen. De overigen zijn volledig ‘unconnected’. Bovendien zijn het vaak vrouwen en kinderen die disproportioneel worden getroffen, ook binnen de eerste groep.

Digitale kloof

Deze zogenaamde digital divide is niet onopgemerkt gebleven. Eind april vond er bij de Verenigde Naties een High Level Meeting plaats over dit mondiale urgente probleem, waar ook koningin Máxima (in haar rol als speciale VN-pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling) waarschuwde dat tegen het eind van het jaar meer dan 150 miljoen mensen in extreme armoede zullen zijn beland, met name vrouwen.

Meerdere VN-lidstaten beklemtoonden bovendien de gevaarlijke keerzijde van connectiviteit: zonder twijfel zal er meer geïnvesteerd moeten worden in het bestrijden van cybersecurity en de verspreiding van desinformatie.

Maar ook internationale handel is versneld digitaal gegaan, en deze gemaakte sprong zal niet meer teruggedraaid worden.

Kortom, waar de roep om connectivity een paar jaar geleden nog velen wat slaperig deed opkijken, verdringt het thema nu met gemak andere zorgen. Toegang tot breedbandinternet is bezig om in rap tempo te verworden tot de dagelijkse goede nachtrust, waar de wereldeconomie overdag niet zonder kan.

Bovendien – om maar in ontwikkelingstermen te blijven spreken – zullen de Sustainable Development Goals (SDG’s) nooit gehaald kunnen worden, en al zeker niet voor 2030, als het probleem van de digitale kloof niet is opgelost. Wat dat betreft is connectivity een soort overkoepelend ‘basis-duurzaam-ontwikkelingsdoel’ geworden, waaraan sowieso moet worden voldaan.

De nieuwe Nederlandse regering heeft er ongevraagd een nieuw speerpunt van beleid bijgekregen. Verhef betekenisvolle toegang tot het internet tot een mensenrecht, sta andere landen bij en stimuleer daarmee de internationale handel – ook voor Nederland zelf.

Eelco Keij is lid van D66 en woonachtig in New York.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden