LezersbrievenDonderdag 2 januari

Tips voor collega brievenschrijvers: humor helpt en wees eigenwijs

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 2 januari.

Redactie
Elke dag selecteert een redacteur de brieven voor publicatie in de Volkskrant. Beeld Rebecca Fertinel
Elke dag selecteert een redacteur de brieven voor publicatie in de Volkskrant.Beeld Rebecca Fertinel

Brief van de dag: Hoe zorg je ervoor dat je brief in de krant komt?

De afgelopen jaren heb ik nogal wat ingezonden brieven aan de Volkskrant gestuurd. De meesten haalden de krant niet. ‘De redactie ontvangt dagelijks honderd brieven en is daar blij mee.’ Er worden per dag gemiddeld tien brieven geplaatst. De kans is dus één op tien. Een Pieter Markus ben ik nog niet, maar mijn score ligt op één op vijf. Uit mijn afgewezen brieven destilleer ik tips die ik collega brievenschrijvers wil meegeven. Vermijd ingewikkeld taalgebruik.

Als een redacteur iets twee keer moet lezen voordat hij/zij snapt wat er staat, geldt dat zeker voor abonnees. jip-en-janneketaal is óók weer niet de bedoeling. Als een artikel feitelijk onjuist is, vind je je brief soms woord voor woord overgenomen terug in de rubriek ‘aanvullingen en verbeteringen’, zonder je naam er onder. Of je krijgt een mailtje van een verslaggever. Leuk, je brieven worden dus gelezen. Kritiek op wetenschappers maakt ook kans op publicatie. Als je een brief schrijft over een politicus die iets blaat, is de kans op bingo extra groot.

Houd de brief persoonlijk, over je eigen ervaringen, dorp, stad of werk. Vermijd vreemde talen. Mij overkwam het dat ik schreef over de Maire en de Marie in ons dorpje en dat in de krant teruglas als Maire en Burgemeester.

Humor helpt, wees eigenwijs.

Niek van Dijk, Mont Saint Jean (Frankrijk)

Excuusguzen

Er waren wel vrouwelijke kunstenaars in de zeventiende eeuw, maar ze werden niet erkend. Jammer dat er over excuustruzen word gesproken, de geschiedenis staat bol van de excuusguusen, maar daar heeft niemand het over.

Judith Terwindt - van Berkom, Waalre

Macramékunst

Mooi dat artikel in de Volkskrant van Nicole Ex. Het kleine kopje bij dat artikel, heel goed: ‘Macramékunst, excuustrutten, meisjes studies, deeltijdprinsesjes: hoor daar, de snijdende toon’. Juist door de tekst na de komma.

Eduard van Tol (ingezonden brief) begrijpt natuurlijk nog steeds niet dat deze sociaal culturele normen nog steeds bestaan. Overigens begrijpt mijn mannelijke partner en nota bene de vriend van mijn dochter (andere generatie) dat ook nog steeds niet helemaal.

Discussie blijft nodig. Het is ook logisch dat de ‘niet onderdrukte’ geen last heeft van de ‘onderdrukking’. Anderzijds vindt de onderdrukte de onderdrukking zo normaal dat het moeilijk is om het als zodanig te zien (ik generaliseer en chargeer, dat moge duidelijk zijn).

Daarom moet de krant extra opletten, zowel mannelijke als vrouwelijke collega’s, met welke norm zij die kop wegzetten. Heel blij ben ik hiermee.

Irene Wanders, Spijkenisse

Jeugdjaren

Gijsbert Kamer noemt 1979 het beste popjaar ooit. Ik vind 1967 (met o.a. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles) het beste popjaar ooit. Wie heeft er gelijk? Allebei.

Kamer schrijft dat hij in 1979 de popmuziek ontdekte. Hij was toen 16. Ik ontdekte de popmuziek in 1967, op mijn veertiende. Zoals Douwe Draaisma ooit schreef bepalen onze jeugdjaren meestal voor de rest van ons leven onze muziekvoorkeur. Waarschijnlijk zullen daarom Kramer’s leeftijdgenoten zich in zijn keuze kunnen vinden en mijn leeftijdgenoten zich in die van mij.

Huub Buijssen, Tilburg

Schaamte

Met ‘-schaamte’ als woord van 2019 houdt het Genootschap Onze Taal ons − al dan niet bewust − een spiegel voor. Realiseren we ons dat gevoelens van schaamte echt iets anders zijn dan schuldgevoelens? Schaamte is een gevoel waarbij je je voorstelt wat anderen van jou (zullen) denken in ongunstige zin, terwijl bij schuldgevoelens je een voorstelling maakt hoe zeer je een ander hebt benadeeld. Laatstgenoemde emoties zorgen voor geheel ander handelen dan eerstgenoemde.

Schaamte brengt minder verheffend menselijk gedrag voort zoals afschuiven van verantwoordelijkheid (denk aan Adam, Eva en de slang in het Bijbelverhaal), bagatelliseren, egocentrisme, maskerades, wantrouwen, kort lontje, agressie.

Daarentegen krijgen we met schuld als voedingsbodem in principe handelen dat een stuk constructiever uitpakt voor ons samenleven, waaronder inspanningen om te herstellen wat de ander is aangedaan.

Met ‘-schaamte’ wordt het Nederlandse samenleven uitdagend de maat gemeten. Het is hoe dan ook een beduidend minder onschuldig woordje dan menigeen denkt.

Aart G. Broek, Leiderdorp

Sportkalender

Bijna heel sportlievend Nederland kijkt uit naar de Grand Prix in Zandvoort op 3 mei 2020.

In de sportkalender van 2020 die op maandag 30 december in uw krant stond is deze memorabele datum niet vermeld.

Je kunt wel stellen dat de redactie hiermee flink uit de bocht vliegt. Hopelijk doet Max het straks beter!

Frits Timmers, Born

Paralympische Spelen

Er komt een mooi sportjaar aan. Alles goed te overzien in de sportkalender in de Volkskrant van 30 december. Graag wil ik opmerken dat naast de returns van de vierde ronde Champions League op 25 augustus ook de opening van de Paralympische Spelen in Tokio plaatsvindt. Het hoogtepunt van de paralympische sportwereld waar vele topsporters zich 4 jaar intensieve trainingsarbeid voor getroosten om zich te kwalificeren. Helaas blijft dit nogal eens onderbelicht in de berichtgeving.

Ad Anker, Arnhem

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden