Column Aaf Brandt Corstius

Tips van Aaf voor de vloggende moeder Knol

‘Hee hallo! Hahahaha. Nou moet ik om mezelf lachen.’ Ik vond het een veelbelovend begin van de eerste vlog van Irma Knol, de moeder van YouTube-grootheden Enzo en Milan Knol.

Dat hele hee hallo is natuurlijk een harde voorwaarde voor een succesvol bestaan als vlogger, maar ik vond het voor Irma pleiten dat ze om zichzelf moest lachen dat ze het zei.

Irma Knol, om wat achtergrond te geven, kwam al regelmatig voor in de vlogs van haar zonen, want die moeten constant content produceren, dus dan schakel je je moeder in. Ze speelde al mee in pareltjes als CAKE BAKKEN MET MIJN MOEDER GAAT FOUT!, GEK DOEN MET MIJN MOEDER! en MIJN MOEDER GAAT STUK OM HAAR CADEAU!!

En als je weet dat zoon Enzo 55.000 euro per dag verdient, of per week of per maand, daar wil ik even vanaf zijn, het is sowieso veel geld, dus dat de naam Knol een lucratieve merknaam is geworden, en dat er, zoals bij het programma 6 Inside werd opgemerkt, weinig vijftigplusvloggers zijn, dan tel je bij voorbaat je winst uit en begin je ook een vlog.

Groot verschil tussen Irma en haar zonen: ze weet niet dat je je gigantisch moet aanstellen om een vlogger te zijn. Irma, de schat, doet in haar eerste weekvideo gewoon wat ze doet in een week. Honderddertig oliebollen bakken, even genieten van de Drentse natuur, in onderbroek en panty vertellen dat ze zo gaat motorrijden, spruitjes eten en lekker aan de koffie. ‘Koffie dat hoort bij mijn dag.’

Het weirdst wordt het als Irma in de Drentse natuur langs wat paarden loopt en zegt dat dat ook knollen zijn. Dan voegt ze een hele scène in om te zeggen: ‘Mocht er iemand zijn die van paarden houdt en dat een belediging vindt, zo bedoel ik dat niet. Ik bedoel het niet als scheldwoord, ik bedoel het echt als compliment.’

Irma houdt nu al rekening met de irrationele haatreacties van haar volgers. Dat is professioneel.

Maar verder weet Irma, hoewel haar zonen de vlogkoningen van Nederland zijn, niet dat het opzetten van een pan spruiten het internet niet zal breken. Ook weet ze niet dat je in een krankzinnige overdrive moet praten om je kijkers vast te houden, met een aanhoudende stroom oh my god’s en guys.

Enzo komt even langs in het segment over oliebollen bakken. Dan zie je hoe het wel moet. Je moet doen alsof oliebollen bakken iets heel, heel bijzonders is dat het filmen en uitzenden waard is. ‘Dit is supernice gewoon!’, roept Enzo en pakt een bus poedersuiker waarmee hij wild in het rond strooit. Irma kijkt verschrikt. ‘Ja, dit doe ik gewoon even voor de video’, stelt Enzo zijn moeder gerust.

Meer wild en willekeurig met poedersuiker strooien, zou mijn advies aan Irma zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.