Lezersbrieven Dinsdag 28 mei

Tijd om alle andere sporten te waarderen

De ingezonden brieven van dinsdag 28 mei.

Na het magazine van afgelopen weekend dat aan het vrouwenvoetbal was gewijd, kwam ook weer eens de oproep om het vrouwenvoetbal beter te gaan betalen. Want, hoe kan het toch, dat mannelijke voetballers een vorstelijk salaris krijgen, en de vrouwen niet?

Naast dat het antwoord voor de hand ligt (gebrek aan interesse), gaat het volkomen voorbij aan alle andere sporters en sportsters in Nederland die óók ondermaats betaald krijgen vergeleken met de mannenvoetballers, maar toch ook hard ervoor werken (of zelfs harder).

De handballers, hockeysters, volleybalsters, waterpoloërs, noem maar op: het leeuwendeel van de teamsporters buiten de voetbaldisciplines, die landelijk op het hoogste niveau acteren, moeten sappelen voor een vrij schamele onkostenvergoeding. Van het WK Vrouwenvoetbal worden door de NOS 31 wedstrijden live uitgezonden, zijn er praatprogramma’s met analyses, maken ze podcasts, liveblogs, enzovoorts. Daar hoef je bij andere sporten niet mee aan te komen. En waarom? Enkel omdat het voetbal is, en voetbal krijgt nou eenmaal alle aandacht, altijd weer – dus ook in de Volkskrant. Het is niet zozeer tijd om vrouwenvoetbal te emanciperen, het is eerder tijd om alle andere teamsporten in Nederland beter te gaan waarderen.

Roel Lambers, Utrecht

In Europa

De Europese verkiezingsuitslag in Nederland is de overwinning van de stille meerderheid van de kiezers. Zij zetten door hun onverwachte keuze voor PvdA’er Frans Timmermans de kabaalmakers en sprookjesvertellers in de Nederlandse politiek op hun nummer. Overschat niet de kracht van zijn wijze van campagne voeren of de bekendheid van oud-minister Timmermans. Veeleer zegeviert het zelfstandig denk- en inschattingsvermogen van de kiezer, die beseft welke bandbreedte en koers mogelijk en haalbaar is binnen Europa.

Leonoor Meijer, Amsterdam

Uit Europa

Na de verloren statenverkiezingen sprak de partijvoorzitter Ron Meyer over SP’ers die de partij openlijk belasteren, en wat was de partijtop tevreden met het campagnefilmpje over Frans Timmermans. Twee constateringen die naadloos aansluiten bij het gebrek aan zelfkritiek, zoals ook Sheila Sitalsing (Ten eerste, 27 mei) constateert. Maar nu treedt een soort ‘Rolo- effect’ op: de SP ziet de eigen olifant in de kamer niet en zit zonder zetel in het Europarlement. Lange tijd maakte de SP zich hard voor ‘uit de NAVO en uit Europa’. Dat laatste is ­alvast gelukt.

Rien Geurts, ’s-Hertogenbosch

Hervorm Europa

Na Europese verkiezingen roepen ­Europarlementariërs altijd dat er veranderingen moeten optreden in de Europese organisatie. Daarvan is nog nooit iets terechtgekomen. Resultaat is een steeds maar uitdijende, bureaucratische en ondemocratische instelling. Laat dat nieuwe parlement om te beginnen nu eens besluiten om de 76 zetels die vrijkomen bij het vertrek van Groot-Brittannië niet te herverdelen over de resterende partijen. Waarom heeft niemand dit tot nu toe voorgesteld? Als 27 van de 28 landen overblijven, dan zijn er toch ook gewoon minder vertegenwoordigers nodig? Het parlement kan slagvaardiger worden en het bespaart miljoenen aan salarissen en presentiegelden. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar het zou wel een belangrijk symbolisch gebaar zijn en een begin van goede wil om echte veranderingen door te zetten. Ik daag Frans Timmermans uit, die bij elk optreden om het hardst oproept tot hervorming, maar daartoe geen enkele bijdrage heeft geleverd.

Huub Krijnen, Alkmaar

Tranen

Een dramatische close-up van het door emoties vertrokken gezicht van Theresa May siert de analyse van Patrick van IJzendoorn over het aanstaande aftreden van de premier en de toekomst van Brexit (Ten Eerste, 25 mei). Naast wat speculatie over haar opvolger lijkt de auteur gepreoccupeerd te zijn door de vermeende weekhartigheid die May tijdens haar aftredingsspeech liet zien. Waar ze na de Conservatieve nederlaag in de Lagerhuisverkiezingen nog ‘een traantje wegpinkte in haar woonkamer’, was haar breken nu voor iedereen te zien.

De auteur beklemtoont dat dit ook een persoonlijke tragedie voor May moet zijn, die ‘naast mode en wandelen’ weinig hobby’s heeft en zich nu wel stierlijk zal gaan zitten vervelen. Daarom bespreekt hij de kans dat zij net als Margaret Thatcher, toevallig de enige andere vrouwelijke premier, ongevraagd politiek commentaar zal gaan leveren.

Het beeld van May als gebroken, sentimentele vrouw die niets beters te doen zou hebben, herken ik niet. Haar aftredingsspeech was inhoudelijk en gaf blijk van daadkracht. In de laatste paar seconden van de toespraak toonde zij, gelukkig, haar menselijkheid. Te hopen is dat haar waarschijnlijk mannelijke opvolger goed naar het ongevraagde advies van deze ervaringsdeskundige zal luisteren.

Luuk Vulkers, Amsterdam

Gelijk loon

Met enige verbazing las ik vorige week over gelijke beloning van man en vrouw bij pensioenfonds ABP. Dit terwijl pensioenen gekort worden. Het Pensioenfonds Metaal en Techniek verlaagde de pensioenen in 2015 met 7 procent en sinds 2008 is er geen inflatiecorrectie meer. Dat leidt tot een ­teruggang van zo’n 30 procent. Was het niet correcter geweest als men het inkomen van de man had verlaagd naar het inkomen van de vrouw? Voelen die ook eens een beetje pijn.

Guido Ypenburg, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden