Column Caspar Loopt

Tientallen witjes op kattenstaarten, overal libellen: Caspar loopt de Berkenwoudse Driehoek binnen en kan de ontwikkelingen opeens niet bijbenen

Beeld Renate Beense

Aflevering 260, waarin Caspar wordt gebeten door een hond en vervolgens de weg enigszins kwijtraakt.

In Achterbroek, een buurtschap met lintbebouwing, word ik gebeten door een hond. Dat krijg je ervan als je routines doorbreekt. Ik was haastig op pad gegaan, in korte broek – zie je wel, nooit doen. Te weinig eten bij me, te weinig water, geen extra batterij voor de telefoon. Halverwege is alles op en de telefoon leeg. Toch is de stemming nog prima als ik besluit om ergens wat water te vragen. Ik zwaai naar een vrouw in een keuken, ik loop het erf op, ze doet de deur open en met haar komt een keffertje naar buiten. Ik stel mijn vraag, overhandig mijn drinkbus, tussen het blaffen door, de vrouw gaat water halen en het keffertje bijt me van achteren door mijn broek heen in mijn bovenbeen. Er volgt een vreemd gesprek, waarin ik de vrouw enerzijds bedank voor het water en anderzijds probeer duidelijk te maken dat het toch niet zo prettig is dat haar hond me heeft gebeten. ‘Ja, dat was niet voorzien’, zegt ze. ‘Maar gelukkig zat de broek er nog tussen.’

Een volle drinkbus en een bijtwond rijker loop ik door, langs
bordjes als: ‘Pas op voor Flip’, met een afbeelding van een rottweiler. Misschien wordt de buurtschap geteisterd door inbraken. Of zou het de eigenschap van mensen zijn om, eenmaal woonachtig in een idylle, overal bedreigingen te zien?

Grote kattenstaart met koolwitjes. Beeld Caspar Janssen

Tegen de avond loop ik de Berkenwoudse Driehoek binnen. Hier staat het water hoog op en groeit krabbescheer in het water. Waardplant van de groene glazenmaker, weet ik, een zeldzame libellensoort. En nestgelegenheid voor zwarte sterns. 

Misschien heb ik inmiddels een zonnesteek of begint de hondenbeet te werken, maar ik kan de ontwikkelingen opeens niet bijbenen. Tientallen witjes op kattenstaarten, overal libellen – maar niet de groene glazenmaker – ik ren koortsachtig de ene na de andere vlinder achterna –  kleine vuurvlinder, argusvlinder, kleine vos - schrik een haas op en verras een havik in de buurt van de eendenkooi. Witgatjes en boven mijn hoofd alarmerende visdiefjes. Scholekster, witte kwikstaart, kleine plevier, zwaluwen, nog meer steltlopertjes... Hier gebeuren dingen.  

Caspar loopt is weer terug op 14 augustus.

Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden