Opinie

Tien redenen waarom links Trump dankbaar moet zijn

Het debat over de oorzaken van Trumps populariteit is te interessant om het met een deken van 'weg-met-Trump'-zelfgenoegzaamheid te verstikken.

Beeld reuters

Donald Trump heeft het klimaat in de Amerikaanse politiek vergiftigd. Hij grossiert in grofheden, maakt een deugd van onwetendheid, zet blank en zwart tegen elkaar op en heeft een ego groter dan de Grand Canyon. Als jokken een Olympische discipline was zou hij - gezien zijn tomeloze onbescheidenheid - een gooi doen naar goud en zilver én brons. Want Trump doet nooit iets half ('My whole life is about winning').

Hij is een dankbaar onderwerp van spot. Hij wordt vergeleken met Hitler en Mussolini, maar lijdt er niet zichtbaar onder. Hij wentelt zich bijna wellustig in de talrijke verbale stoten onder de gordel. Want hij weet: hoe harder de kritiek hoe meer publiciteit voor de bv Trump. Dat is wat telt.

Even nuchter: qua oppervlakkigheid doen veel van zijn critici niet voor Trump onder. Hij is, vinden ze, een stuitend arrogante lawaaipapegaai die je dus niet serieus moet nemen. Einde discussie.

Jammer, want het debat over de oorzaken van zijn duurzame populariteit (landelijk 5 procent achter op Clinton) is te interessant om het met een deken van 'weg-met-Trump'-zelfgenoegzaamheid te verstikken.

Zelfs als hij op 8 november smadelijk verliest, zal zijn politieke geblaf niet verstommen. De rabiate ideeën spreken in dit tijdperk van 'factfree politics' te veel Amerikanen aan.

Blij

Niemand realiseert zich intussen dat zijn politieke kruistocht grote voordelen kan hebben voor links. Misschien komt er zelfs een moment dat linkse critici zeggen: 'Die Trump hè, daar moeten we achteraf heel blij mee zijn.'

Eh,... links blij met Trump? Ja!

Daarom hierbij tien redenen waarom links Trump dankbaar mag zijn:

1. De uiterst zwakke Hillary Clinton had zich geen betere tegenstander kunnen wensen. Ze is even ervaren als omstreden. Ze is even slim als onbetrouwbaar (volgens meer dan de helft van de kiezers). Ze is populair maar allerminst geliefd. Als Hillary wint heeft ze dat aan Trump te danken. Thank you, Donald.

2. 'Nooit eerder heeft één rechtse politicus zijn Republikeinse bondgenoten in zo korte tijd zo veel schade gedaan. Oké, de onheilstijdingen over het einde van de Republikeinse partij zijn een tikkie overdreven. Maar de interne paniek is compleet. En terecht. Hoera voor Trump.

3. Trump heeft de achterhaalde morele agenda van de Republikeinen onderuit geschoffeld. De GOP, the Grand Old Party, is blijven steken in de 20ste eeuw. Amerika is al lang en breed in de 21ste eeuw beland: legalisering marihuana en homohuwelijk, meer steun dan ooit voor groene politiek, slinkende steun voor de doodstraf, hervorming van gevangenissen. Trump heeft het nauwelijks over alle achterhaalde GOP-hobby's. Weg met het morele dictaat. Een feestje voor progressief Amerika.

4. God heeft in het leven van Trump zelfs geen onzichtbare souffleursrol. George Bush beschouwde Jezus nog als zijn belangrijkste leidsman. En bij Trump? Zijn grote leidsman? Dat is hij zelf? Geen Jezus nodig. Wat 'n gruwel voor de reli-fanaten die 's zondags in de kerk tijdens een saaie preek graag mijmeren over de gloriedagen (láng geleden...) van The Moral Majority en Religious Right. De Trumpjes hebben geen last van saaie, lange preken. Op regelmatig kerkbezoek zijn Donald en Melania nooit betrapt.

5. Trump spuugt op de politieke correctheid van de Washingtonse insiders. De verlamming op Capitol Hill is dodelijk. Een frisse wind van het Trumpisme zal ze goed doen daar in de bedompte loopgraven van Capitol Hill. Daar kunnen progressieven Trump dankbaar voor zijn.

Beeld reuters

6. Trump jaagt elke gekleurde minderheid in de politieke gordijnen. Zwarte Amerikanen: Die stemmen ondanks zijn recente en erg doorzichtige vleierij ('I like black Americans') heus niet op Trump. Zijn haatpraatjes over Latino's ('misdadigers, verkrachters') bevestigen en versterken de bestaande trend: Latino's stemmen liefst Democratisch. Trump reikt deze snel groeiende groep kiezers (ze maken het verschil tussen winnen en verliezen) op een presenteerblaadje aan. Thanks a million!

7. Immigratie: het moest een keer gebeuren. Democraten kunnen niet negeren dat miljoenen illegalen werk afpakken van conservatieve blanken (de Fuck You-boys van de FC Trump). Het kost de Democraten stemmen bij kiezers met lage inkomens. Trump is heel extreem (deporteer 11 miljoen illegalen) maar opent politieke ruimte voor meer gematigde maar nog altijd stevige voorstellen. Trump fungeert als de politieke schaamlap voor Democraten.

8. Dankzij het politieke gedram van Trump is de kans gegroeid dat de Democraten de meerderheid in de Senaat terugveroveren. Een smadelijke nederlaag voor de even trotse als kortzichtige Republikeinen. Eigen schuld, dikke bult, zal Trump zeggen. 'Bad things just happen, you know'.

9. Met een Democratische meerderheid in de Senaat ligt de weg open voor een overwegend progressief Hooggerechtshof. Dat heeft gigantische gevolgen voor onderwerpen als abortus, wapenbezit, Obamacare, positieve discriminatie, immigratie. Trump trok het vacuüm voor een links Hooggerechtshof. De gevolgen zijn tientallen jaren merkbaar. Wat wil links nog meer?

10. Stel dat al deze fijne linkse dromen uitkomen, dan wacht de ultieme test voor progressief Amerika: niet bezwijken voor gelijkhebberige linkse inhaligheid. Amerika blijft ook bij de progressieve rugwind van de 21ste eeuw 'deep down' een rechts land. Daar moeten de Democraten eigenlijk heel blij mee zijn. Dat zal louterend werken. Begon bij Trump de linkse victorie?

Charles Groenhuijsen is oud-correspondent in de VS en schrijver van de boeken 'Oh, oh Amerika: Het land dat Obama achter laat' en 'Donald Trump: Iedereen houdt van mij'.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden