Column Bert Wagendorp

Tien dagen droog en het lijkt alsof er een plaag van bijbelse proporties dreigt

Ons land wordt getroffen door hevige en langdurige droogte. In de Volkskrant wordt er nog weinig aandacht aan besteed, maar dat komt doordat de Mokumse arrogantie eruit opstijgt als een pislucht. Mokum betekent Amsterdam en daar denken ze dat het buiten de A10 wel zal regenen. Maar de maand juni was in De Bilt de droogste sinds 1906 en misschien nog wel sinds veel langer, want daarvoor hielden we het niet bij. Het KNMI moet de modellen nog doorrekenen, maar het ziet ernaar uit dat dit de zomers zijn die we voortaan kunnen verwachten: droog en warm.

Het mooie van de droogte is dat je eindelijk weer eens uitgelegd krijgt wat droogte eigenlijk is. Je kunt wel menen dat droogte betekent dat het niet regent, maar dat is volgens het KNMI te simpel gedacht. Droogte is neerslag minus de referentiegewasverdamping. Is de verdamping hoger dan de neerslag, dan is sprake van een neerslagtekort: droogte. Het neerslagtekort bedraagt momenteel 200 millimeter. Nog niet de 360 millimeter van de zomer van 1976, maar de droge zomer van 2018 is nog jong.

Ach, de zomer van 1976! Voor wie er niet bij was: de zomer van 1976 was de droogste aller tijden. Maandenlang was het droog, er groeiden die zomer mensen op die nog nooit een regendruppel hadden gezien. Ze sloopten de goten van de daken, het IJsselmeer viel droog. Het weerbericht werd afgeschaft, want iedereen wist het al: droog. En het mooie was, dat je er onbekommerd van kon genieten, want de opwarming van de aarde bestond toen nog niet. Het was gewoon eindeloos lang mooi weer, klaar. Alleen de boeren mopperden, maar dat doen ze altijd.

In een verhaal in Trouw stond dat de droogte in Nederland voor een tweedeling zorgt. Daar gaan we weer, dacht ik, alweer een verhaal over de kloof tussen de elite die lekker van de droogte ligt te genieten aan het strand en het gewone volk dat staat te zweten op de steigers. Maar het ging over de oneerlijke waterverdeling. In de hooggelegen gebieden is te weinig water, in de laaggelegen gebieden hebben ze nog voldoende, dankzij de rivieren. Godzijdank is er de Landelijke Commissie Waterverdeling (LWC) en die ziet nog geen reden voor alarm.

Bij de NOS hebben ze een droogteblog waarop ze het droogtenieuws van minuut tot minuut bijhouden. Van der Linden van Wageningen Universiteit adviseert zo weinig mogelijk dorstige planten te gebruiken. In Limburg worden boeren met een waterput opgeroepen die ter beschikking van de brandweer te stellen, ingeval van brand. Weerman Verhoef raadt iedereen aan goed te blijven drinken en volgens De Vries van Rijkswaterstaat zijn de grote meren ‘goed gevuld’ en is het IJsselmeer niet ‘uitzakkend’.

De Leeuwarder Courant dook diep in de droogtegeschiedenis. Zo was de zomer van 1210 zo droog, dat het hele Bos Fleuissen afbrandde. Dat bos is spoorloos verdwenen, op de plek waar het stond bevindt zich nu de Fluessen, een meer. Waaruit blijkt dat het kan verkeren, met de droogte.

De veendijken worden natgehouden, het waterpeil in het IJsselmeer is verhoogd. Het Eindhovens Dagblad had een paar goede tips. Tip 2: ‘Meld verdachte situaties (zoals rookpluimen)’. Het was zoals NRC gisteren op de voorpagina meldde: ‘Het is droog. Maar Nederland is voorbereid.’

Het is hier tien dagen droog en het lijkt alsof er een plaag van bijbelse proporties dreigt. Terwijl het alleen maar eindelijk eens een keertje niet regent. Ik ben weleens in het buitenland geweest en daar was het zomaar vier weken achter elkaar droog. Niemand had het erover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.