ColumnRobert van Gijssel

Tickets van duizend euro voor festival London Calling zijn een noodkreet

Robert van Gijsel artikel column Beeld .
Robert van Gijsel artikel columnBeeld .
Robert van Gijssel

Het was een aankondiging waarvan het hoofd ging tollen. Het festival London ­Calling, dat jaarlijks in de Amsterdamse ­Paradiso wordt gehouden, bood vorige week tickets aan voor de editie van eind dit jaar. Voor het duizelingwekkende bedrag van 1.000 euro. Tikfoutje, denk je dan. Twee nulletjes te veel?

Geen nulletje te veel. Liefhebbers van het festival, en dat zijn er best veel want London Calling is een leuk festival vol rockbeloften, konden echt een tweedaags toegangsbewijs kopen voor 1.000 euro. Er werden twintig van deze extreem geprijsde tickets aangeboden. Daar zou de fan wel wat voor terug­krijgen: een waslijst aan extra’s, van speciaalbier tot de mogelijkheid soundchecks bij te wonen en van een overnachting in de popzaal met ontbijt tot etentjes met bands en roadies. En nog veel meer.

Ook opmerkelijk: vrienden stuurden meteen appjes rond over deze tickets en vertelden serieus te overwegen er één aan te schaffen. Niet vanwege dat eten met die roadie, maar omdat hier iets groters speelde.

De peperdure kaarten bleken bedoeld als wanhoopsoffensief van het festival, een poging om te overleven. Het geld is namelijk op. De organisatie van het sympathieke festival zat natuurlijk al chronisch krap bij kas, maar daar komt nu nog even een coronacrisis overheen gewalst. De thuisbasis, poppodium Paradiso, is in nood, omdat daar de deuren al twee maanden zijn gesloten en er nauwelijks zicht is op betere tijden. Komt het publiek als de poorten opengaan wel opdraven? En om het even dramatisch te stellen: bestaan die kleine en fijne bandjes die waren besteld (Dry Cleaning, Porridge Radio) straks nog wel?

De twintig kaarten zouden London Calling even uit de gevarenzone halen en het misschien mogelijk maken het festival volgend jaar wéér te organiseren. Wie een kaart koopt, is dus niet zozeer iemand die uit is op extra’s, maar gewoon iemand die al jaren met veel plezier op London Calling rondloopt en daarom nu sponsor wordt, een festivalvriend.

God Save London Calling, zoals de actie heet, is een noodkreet én een waarschuwing. De ellende in de popsector is niet te overzien, nu de podia al maanden zonder inkomsten zitten en de zomer­festivals dit hele jaar van de agenda zijn geveegd. Terwijl de rekeningen wel moeten worden betaald – we kennen de problematiek inmiddels.

Als er geen solide en substantiële steun komt van gemeentelijke of landelijke overheden, dreigen er afgrijselijke dingen te gebeuren. Paradiso riep deze week op het podium te steunen met donaties, of geen restitutie te vragen voor tickets van afgelaste shows. ‘Daarmee steunt de tickethouder het voortbestaan van Paradiso en alle artiesten die er in de toekomst optreden’, liet het podium weten.

Je kunt je er niet eens een voorstelling van maken: Amsterdam zonder Paradiso. Dat kan en mag niet gebeuren. Maar we zullen met zijn allen de schouders onder de Nederlandse pop moeten zetten, ­desnoods (en mits die schouders het kunnen ­dragen) met tickets van 1.000 euro.

Het goede nieuws: die zijn we kennelijk bereid te kopen. Paradiso meldde donderdagmiddag dat de eerste luxekaarten zijn verkocht. Rennen naar dat ­loket, anders vist u nog achter het net of moet u het doen met een ‘gewoon’ ticket. Ook die helpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden