Commentaar

Thuiszorg is uitkomst voor patstelling mantelzorg

Patstelling dreigt door uitspraak van bestuursrechter dat mantelzorg niet mag worden opgelegd.

De thuiszorg garandeert de kwaliteit van de dienstverlening en zorgt ervoor dat hulpbehoevenden geen beroep doen op duurdere voorzieningen. Beeld anp

In de geest van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geeft de gemeente Etten-Leur alleen ondersteuning aan mensen die geen beroep kunnen doen op familie, kennissen, buren, familie of mantelzorgers. Maar de Centrale Raad van Beroep, één van de hoogste bestuursrechters, floot de gemeente terug.

Een hulpbehoevende vrouw betaalde van haar persoonsgebonden budget (pgb) haar werkloze dochter om haar huis schoon te houden. De gemeente trok daarop dit budget in met het argument dat de dochter, die dichtbij woont, dit werk wel gratis kon doen, als mantelzorger.

Maar de dochter hield het schoonmaken voor gezien en de moeder won via de rechter haar pgb terug. Niemand mag tot mantelzorg worden gedwongen, oordeelt de rechter (ook in vergelijkbare procedures) en de gemeente blijven ook onder de Wmo verantwoordelijk voor de schoonmaak van de huizen van hulpbehoevenden.

Deze rechterlijke uitspraak lijkt op het eerste gezicht te billijken. Verplichting tot mantelzorg gaat inderdaad erg ver, maar het is wel in de geest van de Wmo. Staatssecretaris Van Rijn heeft zeer hard bezuinigd op huishoudelijke hulp en andere vormen van thuiszorg. De gemeenten moeten die bezuinigingen doorvoeren, maar blijven eindverantwoordelijk voor de ondersteuning. Nu worden ze ook nog door rechters op de vingers getikt.

Een patstelling is het gevolg. Wanneer rechters de mantelzorg tot een vrijwillige - en dus vrijblijvende - zaak maken, komt er van de bedoeling van de Wmo, namelijk de zorg betaalbaar houden door die alleen te verstrekken als er voor de betrokkenen geen andere mogelijkheden zijn, weinig terecht.

Een uitweg zou kunnen zijn de thuiszorg, inclusief de huishoudelijke zorg, weer in ere te herstellen. De problemen zijn ontstaan door een koude sanering van deze alom gewaardeerde zorgvariant. De thuiszorg garandeert de kwaliteit van de dienstverlening en zorgt ervoor dat hulpbehoevenden geen beroep doen op duurdere voorzieningen. De tarieven van de thuiszorg zijn gebaseerd op de inkomenspositie van de hulpvrager: hoe rijker die is, hoe hoger de eigen bijdrage, desnoods tot die kostendekkend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden