CommentaarRobert Giebels

Thuiswerken miskent dat ook de werkende mens een sociaal dier is

Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Dat werknemers de werkplek mijden, heeft positieve effecten. Maar zaligmakend is thuiswerken niet.

Laat nooit een goede crisis verloren gaan, luiden de tot cliché verworden woorden van Winston Churchill. Dat geldt ook voor de huidige coronacrisis, vindt een denktank die tegenwicht moet bieden aan de door medische wetenschappers gedomineerde adviesgroepen, waarop het kabinet zijn coronamaatregelen vooral baseert. Deze door SER-voorzitter Mariëtte Hamer geïnitieerde Denktank Coronacrisis adviseert lessen te trekken uit, wat het noemt, ‘grootste thuiswerkexperiment ooit’.

Het is een wat ongelukkige woordkeuze om een situatie waarbij duizenden doden zijn te betreuren een experiment te noemen, maar onmiskenbaar is het denken over thuiswerken veranderd sinds het kabinet Nederlanders half maart dringend adviseerde de oorspronkelijke werkplek te mijden.

Dat advies is massaal opgevolgd. Het thuiswerken zette ook bedrijven aan het denken: kan een videoverbinding de buitenlandse dienstreis niet vervangen? Moeten mijn werknemers wel elke dag op kantoor zijn?

Vanaf 1 september zou het woon-werkverkeer weer op gang moeten komen. Om te voorkomen dat dan het openbaar vervoer gevaarlijk volloopt, adviseert Hamers denktank om een paar dagen per week te blijven thuiswerken, om arbeids- en onderwijstijden te spreiden, theoretisch onderwijs deels online aan te blijven bieden en de fiets nog verder fiscaal te stimuleren.

Opvolgen van deze aanbevelingen zorgt voor minder druk op het OV, minder files en minder luchtverontreiniging. Terecht constateert Hamer dan ook dat de corona­crisis onbedoeld kan leiden tot een versnelde oplossing van ‘vraagstukken waar we toch al mee bezig waren’.

Maar bij de jubel over het werken vanuit huis en het daarvoor noodzakelijke online contact met werk- of ­onderwijsplek past een kanttekening. Thuiswerken, zeker in combinatie met spreiding van arbeidstijden, maakt dat werknemers aanzienlijk minder onderling contact hebben, minder in elkaars fysieke nabijheid zijn en zelden in groepen samenwerken. Dat kan leiden tot onthechting, eenzaamheid en gevoelens van overbodigheid. Thuiswerken miskent dat ook de werkende mens een sociaal dier is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden