Opinie

Thorium is geen wondermiddel

Om klimaatverandering op tijd een halt toe te roepen komt thorium te laat.

Door Timo Maas
null Beeld anp
Beeld anp

Als iets klinkt als te mooi om waar te zijn, is dat het vaak ook. Zo moeten ook bij de brief van Gerard Smals ('Thorium is de groene kernenergie van de toekomst') enkele kanttekeningen geplaatst worden.

Ten eerste beschrijft Smals de 'energietransitie' als een afgelopen, en mislukte, zaak. Dat lijkt me voorbarig en getuigt bovendien van weinig doorzettingsvermogen, we zijn in Nederland nog nauwelijks begonnen!

Een tweede punt dat Smals maakt is dat het afval van thorium zoveel minder zou zijn. Dat valt tegen. Hoewel de genoemde 300 jaar inderdaad stukken korter is dan we onszelf aandoen met uranium, leefde 300 jaar geleden Isaac Newton gewoon nog.

Afval

En wie zorgt er überhaupt voor het afval? Het lijkt me ook vandaag de dag onwaarschijnlijk dat een bedrijf het 300 jaar volhoudt, zoals onder andere het faillissement van Imtech (155 jaar oud) en de overname van Grontmij (100) aantonen. Dan blijft de staat over, een instituut wat zich over perioden van 300 jaar ook nog niet bepaald bewezen heeft. Laten we ook niet vergeten dat we alweer een halve eeuw met nucleair afval zitten en het nog steeds in tijdelijke opslag hebben omdat we nog niets beters bedacht hebben.

Een verder punt betreft de mijnen die nodig zullen zijn. Ik lig liever op Ameland naar een windmolenpark te kijken dan een thoriummijn. In 2012 werd in de Bulletin of Atomic Scientists door Andrew Nelson al betoogd dat thorium geen wondermiddel is, zeker niet als we de infrastructurele, politieke en economische realiteit bekijken.

Dat betekent niet noodzakelijk dat thorium niet de moeite waard is om meer aandacht aan te besteden, maar om klimaatverandering op tijd een halt toe te roepen komt het te laat. Laten we daar in Nederland dus ook onze pijlen niet op gaan richten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden