OpinieBrieven

Thierry Baudet zoekt het in hemelse sferen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 22 maart.

Redactie
Thierry Baudet laat zich toejuichen door zijn aanhang van Forum voor Democratie, na een historische overwinning.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Thierry Baudet laat zich toejuichen door zijn aanhang van Forum voor Democratie, na een historische overwinning.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Toen ik de overwinningsspeech van Baudet beluisterde, kwam ik tot mijn verbazing in een religieuze ruimte terecht. Dat hij dol is op gezwollen gymnasiumtaal, waarin de ‘vleugelspreidende uilen van Minerva’

‘s avonds neerdalen op ‘de erfgenamen van de oudste en grootste beschaving die de wereld ooit gekend heeft’, dat was nog te verwachten. Maar dat hij de ‘klimaathekserij’ van het kabinet-Rutte kon vergelijken met een ‘politieke theologie’ die ons land offert op de altaren van ‘de afgod Transitie’ was nieuw voor mij. Toen waren we pas op de helft. Er passeerde nog een metafysische grondslag van de christelijke beschaving, het paasgeloof in de ‘opstanding uit de dood’, dat omarmd zou moeten worden door de ‘mensen van goede wil’, zoals hij de leden van Forum in kerststijl noemde. Maar het hoogtepunt leverde het eind met zijn uitroep: ‘Op deze rots gaan wij onze zuil bouwen.’ Hoog op de koepel van de Sint-Pieter staat: ‘Op deze rots zal ik mijn kerk bouwen’, het woord van Jezus tot Petrus (‘rots’). Hemeltje, de godsdienstige aanspraak op de wereldwijde macht van de katholieke-kerk gebruikt Baudet om het perspectief van zijn partij te verwoorden. En die zou dan iets met democratie en rechtstaat te maken hebben?

Pim Ligtvoet, Amsterdam

In vogelvlucht

Het enige verschil tussen Geert Wilders en Thierry Baudet is de meeuw in Wilders partijlogo en de uil van Minerva in de speech van Baudet na de statenverkiezingen.

John Hein, Roderesch

Onheilspellende uil

Of Thierry Baudet terecht over de uil van Minerva kon spreken, valt te betwijfelen. Ik denk dat een paar bekende regels uit Vergilius (Aeneis 4, 461-463) eerder toepasselijk zijn: ‘wanneer de donkere nacht de aarde omhult / en alleen de uil met zijn akelige roep... tot wenen aanzet.’ Het gaat niet over de wijze, maar over de unheimische, onheilspellende uil (Bubo).

Kees Smit, Bilthoven

Zonder programma

Het is verbijsterend om te zien dat het FvD geen programma had in de Stemkrant voor de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland, maar daar desondanks met acht zetels de grootste partij is geworden.

Het verkiezingsprogramma 2019-2023 van de PvdA beslaat 37 pagina’s, er staat een verkorte versie in de Stemkrant. Ook de andere partijen stellen zich verkort voor aan de kiezer. Zo niet het FvD. En toch de verkiezingen winnen, dat geeft te denken...

Ronald Besemer, Almere

Wees niet te hard

Ook zo geschrokken van meneer Baudet en zijn nar Hiddema? Meneer Baudet moet je zien als een medicijnman die probeert het leven van bange, gefrustreerde en vooral boze witte mannen dragelijk te maken. Die mannen hebben heel goed door dat we allemaal langzaam lichtbruin worden of dat er binnen een paar jaar echt geen Zwarte Pieten meer zijn.

Of dat er over niet al te lange tijd helemaal geen zwendelende boeren of dito vissers meer nodig zijn. Of je krijgt door dat Urk allang niet meer bestaat. Kortom, het gaat niet meer zoals je graag zou willen. Mijn kin­deren kregen ook weleens niet hun zin, maar die ontdekten langzaam dat ze niet alleen op de wereld waren. In een documentaire over bijvoorbeeld indianen vinden we de sjamaan heel interessant, maar die nemen we toch niet serieus? Laten we niet te hard zijn voor de bange mannen. Ik heb eerlijk gezegd weleens medelijden. Maar ja, ik ben dan natuurlijk weer een watje en geen echte man.

Benne Holwerda, Groningen

Hoezo gefeliciteerd?

De ‘overwinningsspeech’ van Baudet vind ik in het licht van de actuele maatschappelijke context ronduit naargeestig, kwetsend en polariserend, en in het licht van de geschiedenis uitermate gevaarlijk en bedreigend. Ik vind het onvoorstelbaar dat zoveel mensen deze man op het schild hijsen. En onbegrijpelijk ook de reacties van de collega-lijsttrekkers die zich geroepen voelen Baudet ‘allereerst te feliciteren met zijn overwinning en zijn goede campagne’. Wat een hypocriete bedoening.

Waarom wordt door de overcorrecte dames en heren niet allereerst afstand genomen van zijn verfoeilijke denkbeelden en gezegd dat zij er alles aan zullen doen om te voorkomen dat zijn denkbeelden werkelijkheid worden?

Aat de Jong, Middelburg

Money, money, money

In de verklaringen voor de overwinning van Baudet mis ik de invloed van reclamegeld. Nog nooit hoorde ik een politicus zo vaak op de radio en zag ik hem vanaf vrijwel elke reclamezuil op de stations.

C.R. van Hoeven, Den Haag

Doe eens slim

Baudet is op verademende wijze retorisch uniek: hij doet alsof hij slim is. De meeste politici doen alsof ze dom zijn, al zijn ze waarschijnlijk ook best slim. Ze gaan voor jip-en-janneketaal in de hoop Henk en Ingrid voor zich te winnen. Baudet niet, hij doet zich voor als elitair, intellectueel en cultuurdrager.

Hij spreekt letterlijk Latijn en me dunkt dat de overgelopen aanhang van de PVV de uil van Minerva ook even moest googlen. Zijn pedanterie is lachwekkend, maar het zou fijn zijn als andere politici ook wat vaker doen alsof ze slim zijn. Met zo’n omslag in debat- en campagneretoriek krijgen we uiteindelijk misschien het gevoel terug dat een land besturen niet makkelijk is en het best overgelaten kan worden aan redelijk slimme mensen in plaats van simplistische schreeuwers op de linker- of rechtervleugel.

Matthijs Brouwer, Odijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden