ColumnBert Wagendorp

Thierry Baudet wordt meelijwekkend, maar hij heeft wel twaalf boeken geschreven

null Beeld

Eerst dacht ik dat er behalve Lubachs Gerri Baudet kennelijk nog een tweede deepfake-broer was, Ferry of Perry of zo, maar het bleek Thierry zelf, in een besneeuwde straat. Thierry maakte een geagiteerde indruk. Er waren screenshots uitgelekt van twee app-groepen van Thierry en zijn Forumvrienden, met racistische teksten. Thierry zei dat hij er niets meer over ging zeggen en dat hij er niet meer op in ging, maar daarna ging hij er toch weer op in.

Thierry zei dat hij wel twaalf boeken had geschreven.

Vroeger ergerde ik me nogal aan T. Baudet, maar dat is minder, tegenwoordig. Hij is een te meelijwekkende figuur geworden. Ik had hem, terwijl hij in de sneeuw stond te oreren als een doorgesnoven pretpastoor, graag even over zijn frisgekapte koppie willen aaien.

Rustig maar, Thierry.

Ja hoor, de jongens van het kartel zijn je weer aan het plagen. Helemaal niet leuk. En die verraders Eerdmans en Nanninga van de Judas Alliantie ook. Ja, ik snap ’m. Ja. Leuk hoor.

Die eeuwige riedel altijd maar weer. Fascist, racist, nazi. Krijg je hè, als je je blijft omringen met sneue types met een IQ-begrenzer. Waarom komen die eigenlijk steeds op jou af? Weet je dat niet? Of wil je er gewoon niet op ingaan?

Ze waren trouwens antisemiet nog vergeten, Thierry. Dat was de vorige keer, met die andere appgroep, weet je nog? Dus fascist, racist, nazi, antisemiet. En misschien moet homofoob er ook maar meteen bij, als ik de laatste oogst zo lees. Kan jou het schelen joh. Als ze toch bezig zijn kun je het lijstje ook maar beter compleet hebben. Sexist? Ja, sexist staat genoteerd.

Man, straks past het niet eens meer in je twitterbio.

Ja, je hebt twaalf boeken geschreven. Nu weten we het wel.

Zou je trouwens niet eens ophouden met dat ge-app van je? Bezorgt je een hoop gedoe, toch? Kost ook best veel tijd. Misschien moet je gewoon nog een boek gaan schrijven. Dat je dan de volgende keer zegt dat je dertien boeken hebt geschreven.

Je gaat er gewoon niets meer over zeggen? Verstandig. Ga maar naar binnen, het is best koud hier. Wat doe je? Ga je nou toch weer wat zeggen? Maar je zou…

De nieuwe inquisitie, het totalitaire denken, de technieken van een totalitair regime, een stupide heksenjacht, het zijn allemaal van die grote woorden, Tjèr. Ik hoorde je zeggen dat je de enige oppositiepartij bent. Je bent Navalny niet hè. Dat is echt een totalitair regime. En in Siberië is het nog een stuk kouder dan hier in de straat hoor. Ja, echt waar.

Goed, heel goed, je gaat er niet meer op in. Moet je ook je kop houden, anders word je ongeloofwaardig. Verzonnen ophef? Dat is moeilijk vol te houden. Iedereen heeft toch dat bericht gezien, over je zus en een ne…

Oké, je hebt gewoon een grapje gemaakt. Zei je dat de vorige keer ook niet? Je moet wel een beetje variatie aanbrengen in je smoesjes, T. Je mag ook best een keer zeggen dat het een slip of the finger was, zeg maar. Of dat je fascistische neefje er met je mobiel vandoor was.

Ja, wie zonder zonde is werpe de eerste steen, daar heb je gelijk in. Wat zeg je? Heb je een hekel aan sneeuw? Waarom? O, je bent eigenlijk dol op sneeuw! Maar waarom zeg je dan eerst... Zo schep je verwarring, merk je?

Ja, je hebt twaalf boeken geschreven, dat is heel helder.

Als je fascist of racist nou gewoon als geuzennaam kiest, ben je overal vanaf. Toch? Ik ben Thierry de fascist: hoe klinkt dat?

Ga er een paar weken tussenuit, Thierry. Je kijkt zo gejaagd uit je ogen. Verkiezingen? Laat toch zitten, man. Laatste peilingen gezien? Hoeveel zeg je? Twaalf? O, boeken bedoel je.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden