CommentaarBert Lanting

Theresa May heeft genoeg gestunteld, het speelkwartier is voorbij

De Britse premier Theresa May heeft een ultimatum van de Europese Unie gekregen. Beeld Getty Images
De Britse premier Theresa May heeft een ultimatum van de Europese Unie gekregen.Beeld Getty Images

De Britse premier May kan de regie over het Brexitproces niet aan.

Wachten op Godot (die nooit zal komen). Zo omschreef de Luxemburgse premier Xavier Bettel de eindeloze onderhandelingen met de Britse premier Theresa May over de Brexit. Met nog maar iets meer dan een week tijd tot de einddatum (29 maart), kwam May de vermoeide EU-leiders vragen om nog een paar maanden langer op Godot te wachten, maar dat ging niet door.

De EU-leiders stelden May een ultimatum: als het parlement komende week haar akkoord met de EU voor de derde keer afwijst, heeft Londen tot 12 april de tijd om een keuze te maken tussen een chaotisch vertrek uit de EU of een veel langer uitstel dat weleens tot afstel zou kunnen leiden. Gaat het Lagerhuis wel ­akkoord, dan krijgt Londen tot 22 mei om het vertrek te regelen.

Het ultimatum overviel de premier, die er kennelijk op rekende dat de EU-leiders op het laatste moment wel door de knieën zouden gaan uit vrees voor een ‘no deal’-scenario. Maar het geduld aan EU-kant is op: bijna drie jaar lang heeft May geprobeerd de harde brexiteers in haar Conservatieve partij tevreden te houden in plaats van te zoeken naar een oplossing die gebaseerd is op de werkelijkheid en niet op de malle fantasieën van Jacob Rees-Mogg en de zijnen.

Een ‘no deal’-scenario zal de Britten heel duur komen te staan, waarschuwden de Britse werkgevers en vakbonden deze week nog in een uitzonderlijke, gezamenlijke noodkreet. Als het daarop uitloopt, is May daar voor een groot deel verantwoordelijk voor. Ze maakte de kans daarop deze week nog groter met haar donderpreek tegen de dwarsliggers in het parlement, waarmee ze mogelijke overlopers tegen zich in het ­harnas joeg.

Tegelijk ontneemt ze de harde brexiteers alle animo om alsnog voor haar akkoord te stemmen, doordat ze zich blijft verzetten tegen een langdurig uitstel van de Brexit. Dat geeft hun de hoop dat er toch nog een snel ‘no deal’-vertrek in zit.

Om dat te voorkomen, moeten de parlementariërs de regie over het Brexitproces overnemen, als Mays ­akkoord komende week voor de derde keer sneuvelt in het Lagerhuis. Het speelkwartier is voorbij. De Britse premier heeft lang genoeg gestunteld. Hoog tijd dat de volwassenen het roer in handen nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden