OpinieLezersbrieven

Theaters gooien de handdoek niet in de ring

De lezersbrieven van vrijdag 1 mei.

Nasrdin Dchar leest een stuk uit de Decamerone voor in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Initiatief van ITA en VPRO om iedere dag een voorgelezen stuk uit de Decamerone online te plaatsen vanwege het corona virus.Beeld Simon Lenskens

Brief van de dag

Jammer dat Rene Broeders zich in zijn opiniestuk zo negatief uitlaat over de pogingen van de cultuursector om er nog iets van te maken (O&D, 29 april). Ik deel zijn bezorgdheid en zie ook dat we voorlopig uit ons hoofd moeten zetten dat we theater kunnen blijven maken zoals we dat gewend waren.

Natuurlijk zijn er theaters en gezelschappen die met al hun personeel nu in de problemen komen en dat zullen er nog meer worden naarmate de crisis langer voortduurt. Ook de vele freelancers hebben het zwaar; normaal verdienen zij het hele jaar op de planken of achter de schermen hun brood, nu zitten ze werkloos thuis.

Ik denk dat het de taak van de theatermakers en de schouwburgen is om samen te werken en er met de beperkte financiële middelen het beste van te maken. Dat er straks veel minder geld binnenkomt als theaters en cultuurinstellingen straks nog maar een klein aantal bezoekers kunnen ontvangen, moge duidelijk zijn. Maar dat een mooie theaterervaring valt of staat met afgeladen volle zaal, zoals Broeders suggereert, is onzin. Het zou een mooie wereld geweest zijn als de theaterzalen elke avond vol zaten. Ik heb genoeg voorstellingen meegemaakt waar helaas weinig mensen op af kwamen, maar die bezoekers genoten van wat ze kregen voorgeschoteld en waren verheugd dat zij wel de moeite hadden genomen om te komen. Die voorstellingen kosten meer dan ze opbrengen, maar niemand die ik ken, zit in dit vak om er rijk van te worden.

Laten we daarom maken wat we kunnen met de middelen die er zijn, in plaats van de handdoek in de ring te gooien en proberen zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. Koester iedereen die zijn best doet creatieve oplossingen te bedenken om ons vak draaiende te houden.

Maarten Streeflandtechnicus Stadsschouwburg Utrecht

Vliegen met KLM of naar het theater?

Wat is er belangrijker: in het najaar weer naar de bioscoop, theater en concert kunnen of misschien over een jaar of meer een verre vliegvakantie met de KLM? Als we KLM redden, moeten we zeker ook de culturele sector redden. Niet alleen biedt die een mooie vrijetijdsbesteding dicht bij huis, maar deze sector houdt ook 300 duizend mensen aan het werk. Dat is meer dan de KLM. En ja, de cultuursector wordt gesubsidieerd, maar de KLM evengoed. Als het dan gelukt is om onze ‘nationale trots’ voor miljarden op de been te houden, gaat de winst uiteindelijk naar aandeelhouders en ceo’s.

Op ver en vervuilend vliegen verdient de staat niets. Het verdienmodel in de luchtvaart is immers belastingvrij en de reiziger geeft z’n geld vooral elders uit. Kom daar in de culturele sector maar eens om. Over alle tickets, horeca en andere aanverwante diensten wordt belasting geheven. Vaak gaat ook de huurafdracht naar de lokale overheid. Laat de culturele sector dus niet neerstorten. We hebben deze straks harder nodig dan de KLM.

Ronald van WagtendonkVelserbroek

Waar blijft Aktie Tomaat?

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kan rustig gaan slapen. Ze werpt de kunstenaars een fooi toe, de scharminkels die al jaren met een fooi fijn kunst blijven maken. En zie, ze strijden om het braafste jongetje van de klas te zijn. ‘Kijk eens hoe wij van de cultuursector die anderhalve meter kunnen realiseren. Het kan echt in ons theater.’ De dictatuur is ingetreden en willoos laten we ons knechten.

Waar zijn de tijden van Aktie Tomaat? Wie denkt degenen die pas echt de samenleving levend houden te kunnen afschepen, verdient het te worden aangepakt. We ervaren dagelijks wat een kaalslag het is zonder de kunsten. Van Engelshoven, waar is je rechte rug?

Helen Gerretsen, Amsterdam

Jongerenapplaus

Het is voor jonge mensen vervelend dat ze even twee maanden een groot deel van hun vrijheid in moeten leveren (Van de Koolwijk en Zegger, O&D, 30 april). Ik vind dat als 58-jarige ook onprettig. We vieren dit jaar 75 jaar bevrijding. De lockdown duurde vorige keer vijf jaar. We zitten nu pas op twee maanden, en versoepeling is aanstaande. Ik zou zeggen: houd nog even vol en niet zo verwend doen. Jongeren hebben het aan de kwetsbare ouderen te danken dat ze in een land met grote vrijheid opgroeien, kunnen studeren en plezier kunnen maken.

Die groep mensen heeft een hele maatschappij weer opnieuw op moeten bouwen en de meerderheid heeft daar persoonlijk veel offers voor moeten brengen. Het is volkomen onterecht dat Van de Koolwijk twee maanden ongemak in haar jonge leven omschrijft als een volledig aan de overheid overgeleverde zelfbeschikking. Ik hoop dat jongeren weer snel aan de studie kunnen. Eén van de grote voordelen van studeren is dat je zaken in een groter en breder perspectief leert zien. Dat gun ik Van de Koolwijk en Zegger van harte.

Martin van den Berg, Utrecht

Jongerenapplaus (2)

Mijn zelfbeschikking is volledig overgeleverd, schrijft Van de Koolwijk die zich graag weer in het bruisende centrum van Nijmegen wil begeven.

Zegger vindt dat er meer waardering mag zijn voor de jeugd die de ouderen ontziet. Wij moeten voor hen klappen. Men zou deze jongeren haast aanraden het dagboek van Anne Frank eens te lezen.

Henk Stelma, Ureterp

FvD-besmetting

In tijden van besmettingsgevaar zou de uitdrukking ‘waar je mee omgaat, word je mee besmet’ het CDA toch aan het denken moeten zetten (Moet het CDA wel of niet met FVD samenwerken?).

Ernest Nobel, Krudelstaart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden