commentaartestbeleid

Testbeleid na halfjaar nog steeds zwakke plek

Na een half jaar is nog steeds de Nederlandse teststrategie niet op orde. Dat mag nu niet lang meer duren.

Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Binnen en buiten de Tweede Kamer heeft het kabinet in de omgang met de pandemie lange tijd veel krediet gekregen. Dat wijzen ook de waarderingscijfers voor de meest betrokken ministers nog altijd uit. Veel komt met horten en stoten tot stand, maar het land heeft oog voor de verzachtende omstandigheden die er ­volop waren. Een nieuw en onbekend virus dat zich anders gedraagt dan verwacht, de soms zo wisselende medische en virologische adviezen uit binnen- en buitenland, de duivelse afweging tussen de volksgezondheid enerzijds en de sociaal-economische belangen anderzijds: niemand kan beweren dat het eenvoudig regeren is.

Toch zal het kabinet ervaren dat ook dat begrip ergens begrensd is. En die grens komt zeker voor wat betreft het testbeleid in zicht. Het is steeds de zwakke plek in de strategie geweest. In maart gaf het RIVM snel de pogingen op om alle besmettingen te traceren. Het virus was al te wijdverspreid. Maar ook het tekort aan testen speelde mee. Zelfs voor het zorgpersoneel bleek er niet genoeg capaciteit voorhanden.

Al in april werd breed vastgesteld dat het zo snel mogelijk traceren en isoleren van nieuwe besmettingen het belangrijkste wapen zou worden tegen een nieuwe algehele platlegging van het maatschappelijk verkeer. Maar sindsdien hebben het kabinet, het RIVM en de GGD’s nog geen moment de indruk weten te wekken dat ze de situatie meester zijn. Er werd een totaal verkeerde inschatting gemaakt van de vraag naar tests, de capaciteit van de GGD’s werd te langzaam opgeschaald, er is te weinig testmateriaal ingekocht en de wachttijden zijn veel te lang. Ook in vergelijking met andere hoogontwikkelde landen staat Nederland er niet goed op.

Vervolgens talmde het kabinet met de beslissing om dan voorlopig de cruciale beroepen maar voorrang te geven om te voorkomen dat de zorg en het onderwijs toch weer plat komen te liggen. Die kogel is nu alsnog door de kerk. En minister De Jonge verzekert het land dat het ook met de teststraten goed komt. Een paar weken geduld nog.

Dat is veel gevraagd. En als het nu niet snel merkbaar ­beter wordt, zal het te veel gevraagd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden