ColumnSheila Sitalsing

Terwijl Noord en Zuid verhit debatteren, komt de echte aanslag op de Europese ziel uit Hongarije

Sheila Sitalsing artikel column Beeld .
Sheila Sitalsing artikel columnBeeld .

Terwijl in Brusselse vergaderkamers een loopgravenoorlog woedt over wat dat precies betekent, een Unie zijn, in voor- en tegenspoed, en wat financiële solidariteit in de coronacrisis behelst, sluipt de rot er via de rechterkant onbekommerd in.

Terwijl Noord en Zuid verhit debatteren over de vraag of de Europese ziel huist in gulheid en in broederliefde en in bijspringen zonder meteen een Tikkie erachteraan te sturen, of juist in botheid en in op de centen zitten en in ‘niet je geld vergooien aan drank en vrouwen’ roepen, komt de echte aanslag op de Europese ziel vanuit het oosten.

Terwijl het onder corona bezwijkende Italië ‘stuur geld’ smeekt, ‘want anders krijgen we hier nog meer anti-Europese sentimenten en dan zul je eens zien’, en Nederland ‘onder geen beding’ terugblaft, ‘want anders krijgen wíj hier nog meer anti-Europese sentimenten en dán zul je pas zien’, lachen ze in Hongarije ‘kleuterspel, kindergedoe, touwtjesspringen, hoelahoepen bij jullie. Kom eens bij ons kijken, zoiets heb je nog nooit gezien.’

Terwijl Ursula von der Leyen pathetisch ‘We are all Italian’ uitroept, en ze in Rome ‘Rot op met je tenenkrommende clichés en je gejatte, peilloos lege slogans, je lijkt verdorie Rumag wel’ terugzeggen, en terwijl ze in Den Haag vingerwapperend het evangelie van de financiële degelijkheid uitdragen, en in Lissabon ‘Weerzinwekkend’ roepen tegen Wopke Hoekstra, constateren ze in Hongarije tevreden dat je van zo’n kakofonie geen last hebt als je de democratie een beetje strak trekt.

Maandag werd het officieel: het Hongaarse parlement stemde met een tweederde meerderheid in met het instellen van de noodtoestand voor onbeperkte tijd. Wetten kunnen tijdelijk buiten werking worden gesteld, eventuele lokale verkiezingen tijdelijk opgeschort, verspreiders van vermeend ‘nepnieuws’ kunnen voor langere tijd in de gevangenis belanden, en de vrijwel ongelimiteerde macht voor Viktor Orbáns regering kan alleen weer tot normale proporties worden teruggebracht met instemming van een tweederde meerderheid van de volksvertegenwoordiging. Dit alles is bedoeld ‘om levens te redden in tijden van corona’ uiteraard.

Hongarije is officieel een land geworden dat niet aan de toetredingscriteria voldoet voor de club waar het lid van is.

Het regende geschokte reacties, daar zijn we in Europa wel heel goed in. Van Carl Bildt, de man die, wadend door het bloed, vrede op de Balkan heeft proberen te stichten: ‘Dit roept herinneringen op aan duistere periodes uit de Europese geschiedenis. Het is helaas aannemelijk dat het enkel nog bergafwaarts zal gaan in Hongarije.’

Van de sociaal-democraten in het Europees Parlement: ‘Met covid-19 als dekmantel ontmantelt Orbán de democratie voor onze neus.’ De voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi opperde om Hongarije uit de Unie te gooien. De Europese Commissie is een en ander ‘aan het evalueren’.

Allemaal foutieve interpretaties van het Hongaarse gevecht tegen corona, abject en infaam, was de reactie uit Boedapest. Typisch strafbaar nepnieuws.

De Europese Unie is zo slagvaardig en voortvarend als de leden die haar aansturen. Die blijken de ene keer wat beter – de Britten straffen voor Brexit, de Grieken straffen voor jokken over de begroting – en de andere keer wat slechter – eensgezind een vangnet opentrekken voor de zwaarst getroffen coronalanden – te zijn in gezamenlijk optrekken. Nu kijken of ze het eensgezind aandurven Hongarije onder curatele te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden