DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURpieter klok

Terwijl het aantal woordvoerders toeneemt, wordt steeds meer informatie achtergehouden

null Beeld

De uitgaven aan externe voorlichters zijn onder Rutte III verdrievoudigd, bleek deze week uit onderzoek van tv-programma EenVandaag. Het aantal woordvoerders, speechschrijvers en communicatie-experts op de ministeries in Den Haag nam in dezelfde periode met een kwart toe.

Ze houden zich bezig met publicitaire acties zoals vrijdag in de Volkskrant beschreven door Margriet Oostveen. In plaats van journalisten toegang te verschaffen tot de afdeling van de Belastingdienst die verantwoordelijk is voor het compenseren van de getroffen ouders, bood de dienst aan mee te kijken bij een vrolijke belastingambtenaar die hielp bij het invullen van de aangifte.

Terwijl het aantal woordvoerders toeneemt, wordt steeds meer informatie achtergehouden. In plaats van democratisch verantwoording af te leggen, kiest de overheid in toenemende mate voor marketing van het eigen beleid. Het is voor journalisten lastiger geworden om ambtenaren te spreken te krijgen, elke poging daartoe eindigt bij de afdeling voorlichting. ‘Persvoorlichters zijn pr-mensen geworden en hebben vaak geen idee waarover je het hebt’, tweette Toine Heijmans deze week.

Jurre van de Berg en Maud Effting beschreven vrijdag hoe wantrouwen in de instituten zelfs vriendschappen en familiebanden kan slopen. Beeld Getty/ bewerking Harry Cock
Jurre van de Berg en Maud Effting beschreven vrijdag hoe wantrouwen in de instituten zelfs vriendschappen en familiebanden kan slopen.Beeld Getty/ bewerking Harry Cock

Dat politici zo terughoudend zijn met het delen van informatie, komt deels voort uit angst, analyseerde politiek verslaggever Frank Hendrickx. Politici durven geen openheid meer te geven uit angst publicitair gelyncht te worden. Ze vertrouwen de Kamer en het publiek niet meer. Het vervelende is dat door dit gebrek aan openheid er nog meer reden is om het kabinet en te overheid te wantrouwen en zo dreigt een neerwaartse spiraal, waarbij de democratie langzaam wordt ondermijnd door een groeiend wantrouwen op alle fronten. Jurre van den Berg en Maud Effting beschreven vrijdag hoe dat wantrouwen in de instituten zelfs vriendschappen en familiebanden kan slopen.

Voor het kabinet is zo veel mogelijk openheid geven en erop vertrouwen dat het goed komt, waarschijnlijk de beste weg naar een nieuwe bestuurscultuur en het herstel van vertrouwen. Het geld voor al die communicatie-experts kan dan beter gebruikt worden om de Tweede Kamer te helpen bij haar controlerende werk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden